Do zámku Vsetín na den plný řemesel
Do zámku Vsetín na den plný řemesel
foto: Muzeum regionu Valašsko

Vsetín – Tradiční akce Střední odborné školy Josefa Sousedíka Vsetín a Muzea regionu Valašsko s názvem Zámek plný řemesel proběhne v úterý 26. října na zámku Vsetín. Čekají vás ukázky řemesel, soutěže pro děti, prohlídky zámku a další zajímavé aktivity pro děti i dospělé. Vstup je zdarma.
   Zámek plný řemesel letos slaví 5. narozeniny. Akce je koncipována jako prezentace školy i program pro širokou veřejnost.
   Příchozí se prostřednictvím zajímavých ukázek seznámí se studijními obory SOŠ Josefa Sousedíka. U jednotlivých stanovišť budou zároveň probíhat soutěže, jejichž prostřednictvím si děti vyzkouší, jaké je to být zedníkem, tesařem, truhlářem, instalatérem, elektrikářem, opravářem zemědělských strojů, cukrářem, kuchařem, číšníkem, strojařem či opravářem aut. „Učitelé a studenti představí také volnočasové aktivity školy, jako jsou kroužky truhlářství, virtuální reality, autoopravárenství, autodiagnosticky či robotiky,“ uvedl ředitel SOŠ Josefa Sousedíka Marek Wandrol. Na vsetínském zámku se budou prezentovat i regionální firmy, které se školou spolupracují a nabízejí absolventům pracovní uplatnění. Zájemci se také budou moci osobně setkat s Tomášem Sousedíkem – synem slavného vynálezce, podnikatele, politika i odbojáře Josefa Sousedíka.
   Muzeum regionu Valašsko účastníkům akce nabídne možnost prohlídky nových výstav (Někdo to rád sušené, Ondřej Strnadel: SKLO a Na pytlácké stezce), expozic a dalších návštěvnických prostor, včetně vyhlídky z 60 metrů vysoké zámecké věže. „Pro naše muzeum je to velmi zajímavá spolupráce. Děkujeme vedení SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín za to, že nás s ní oslovilo a budeme v tomto směru rádi pokračovat i do budoucna,“ vzkázal ředitel Muzea regionu Valašsko Tomáš Vitásek.
   Společný projekt SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín a Muzea regionu Valašsko ocenila i Zuzana Fišerová, radní pro oblast kultury a školství Zlínského kraje. „Je to velmi zajímavý způsob spojení prezentace školy a akce pro širokou veřejnost. Pro děti, které se rozhodují kam dál po základní škole, je to ideální možnost dozvědět se více o nabízených oborech i řemeslech samotných. Kultura a školství k sobě patří," uvedla Fišerová. Další podrobnosti najdete na www.muzeumvalassko.cz a www.sosvsetin.cz.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko