Do Valašského Meziříčí se vrací Uspávání broučků s muzeem
Do Valašského Meziříčí se vrací Uspávání broučků s muzeem
foto: Muzeum regionu Valašsko

Val. Meziříčí – Tvořivé dílny, divadelní představení, průvod s lampiony či závěrečná ukolébavka v podání souboru Rybičky. To vše a mnohé další nabídne tradiční Uspávání broučků, které chystá Muzeum regionu Valašsko v nově revitalizovaném areálu kostela sv. Trojice ve Valašském Meziříčí. Akce proběhne v pátek 21. října od 17 hodin.

Oblíbený program pro rodiny s dětmi se naposledy uskutečnil v roce 2016. Posledních pět ročníků bylo následně zrušeno, ať už z důvodu rekonstrukce kostela, parku či epidemiologických opatření. Uspávání broučků našlo v mezidobí azyl v jiném objektu Muzea regionu Valašsko, na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Ač se ho i tady dotkla různá omezení, akce se ujala, a tak se letos koná na obou místech.

V Lešné proběhla v pátek 7. října, ve valašskomeziříčském kostele sv. Trojice to bude v pátek 21. října. První hodina programu bude patřit prohlídkám stezky a kreativnímu tvoření ve výtvarné dílně. Od 18 hodin přijde na řadu ukázka odchytu hmyzu, po které bude od 18.30 hodin následovat průvod s rozzářenými lampičkami a lampiony (doneste si s sebou). V 19 hodin připomenou děti z dramatického kroužku místní ZŠ Salvátor prostřednictvím krátkého divadelního představení autora pohádkových Broučků Jana Karafiáta. Tečku za celým programem udělá v 19.30 hodin ukolébavka v podání DS Rybičky.

To všechno může zhatit už jen nepříznivé počasí. Organizátoři upozorňují, že v případě trvalého deště bude muset být akce zrušena. „My ale pevně doufáme, že k tomu nedojde a budeme si moci společně užít příjemný pohádkový podvečer. Pokud si nebudete jisti, zda se akce koná či nikoliv, doporučujeme navštívit náš Facebook Muzeum regionu Valašsko, kde se tuto informaci včas dozvíte,“ vzkázala kurátorka akce Kateřina Čunková. Její kolegyně Ivana Spitzer Ostřanská k jejím slovům dodala: „Uspávání broučků není jen o samotném programu, ale je to i takové zastavení uprostřed zkracujících se podzimních dnů a připomenutí si, že příroda se začíná ukládat k zimnímu spánku. Právě tak, jak to poeticky ve svém díle zachytil Jan Karafiát. Akce si dříve získala velkou oblibu a my jsme moc rádi, že jí můžeme do areálu kostela sv. Trojice opět vrátit. Už se na všechny moc těšíme.“ Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku a Instagramu @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko