Do třetice všeho dobrého! Slovácké divadlo se po dvou odkladech konečně dočká premiéry Limonádníka
Do třetice všeho dobrého! Slovácké divadlo se po dvou odkladech konečně dočká premiéry Limonádníka
foto: Slovácké divadlo

Zlínský kraj – Napotřetí už to snad klapne a diváci se ve Slováckém divadle po dvou vynucených odkladech konečně dočkají premiéry parodie Limonádový Joe. Jeviště uherskohradišťské scény se promění v saloon plný drsných mužů s kolty proklatě nízko u pasu v sobotu 18. června.
Režie oblíbené parodie, kterou diváci znají především díky filmové verzi Oldřicha Lipského s Karlem Fialou v hlavní roli, se ve Slováckém divadle ujala Martina Schlegelová.

Ta titul ve spolupráci s dramaturgií Ivou Šulajovou nezvolila náhodou. Podle ní je v Limonádníkovi obsažen druh humoru, který mají lidi v Čechách a na Moravě rádi.

„Žádní velcí hrdinové bránící spravedlnost, ale šikovný prodavač limonády, který se s tím svým nepřítelem nakonec nějak dohodne. To je náš hrdina. A pak jsou tam samozřejmě velmi dobré písničky, které už zlidověly a rádoby westernové prostředí, které všem přes čtyřicet připomíná letní kino z dětství,“ zamýšlí se režisérka, proč je Limonádový Joe tak oblíbený.

Do svého týmu přizvala i scénografku Janu Špalovou, kostýmní výtvarnici Anetu Grňákovou a choreografku s tajemným pseudonymem Miss Cool Cat. O hudební nastudování písní Jiřího Brdečky, Vratislava Blažka, Pavla Kopty a Jana Rychlíka se postaral Josef Fojta. Na jevišti bude hrát i živá kapela.

„Za léta, co do Hradiště jezdím, jsem viděla ve Slováckém divadle dost muzikálů a nikdy jsem z nich neměla ten pocit, který se často dostavuje, když se primárně činoherní soubor pustí do muzikálu: že někdo umí zpívat, jiný tancovat a další zas dobře hraje – a režisér se lépe či hůře snaží to zamaskovat. Tady dělat muzikál je radost. Ano, Slovácké divadlo nemá velké jeviště, nemá velký orchestr, nemá rozpočty jako velká muzikálová divadla, ale s tím, co má, umí velmi dobře pracovat, a naopak často vzniknou zcela svébytné verze,“ myslí si režisérka Martina Schlegelová.

Kateřina Nosková