Do Lešné u Meziříčí na Uspávání broučků
Do Lešné u Meziříčí na Uspávání broučků
foto: Muzeum regionu Valašsko

Lešná – Oblíbená akce Muzea regionu Valašsko s názvem Uspávání broučků proběhne v pátek 7. října od 17:00 hodin na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Čeká vás kreativní zábava, divadlo, ukázky motýlů i závěrečný průvod s rozzářenými lampiony.

Uspávání broučků se do Lešné vrací po dvouleté pauze. V roce 2020 mu vystavila stopku epidemie koronaviru a loni se nemohlo uskutečnit z důvodu havarijního stavu stromů v parku. Letos může oblíbenou akci pro rodiny s dětmi zastavit snad už jen počasí, nicméně meteorologové hlásí od středy návrat „babího léta“, a tak to vypadá to, že program v lešenském zámeckém parku bude provázet příjemný teplý podvečer. „I my pevně doufáme, že nám počasí vyjde vstříc a všichni si to skvěle užijeme. Pokud si přece jen nebudete jisti, doporučujeme navštívit náš Facebook Muzeum regionu Valašsko, kde bude informace, jestli se akce koná či nikoliv,“ vzkázala jedna z kurátorek Květa Zemanová.

Program zahájí v 17:30 hod. výtvarné tvoření, v 19:00 hod. přijde na řadu pohádka Příběh včelích medvídků v podání divadla CHAOS z Val. Bystřice a od 19:30 hod. ukázka odchytu nočník motýlů. „Tečku za celou akcí udělá ve 20 hodin tradiční světýlkový průvod klikatými pěšinami zámeckého parku, na jehož závěr uložíme broučky k zimnímu spánku. Lampiony si prosím doneste s sebou,“ doplnila Zemanová. Vstupné je jako obvykle symbolické. Dospělí zaplatí 60 Kč, děti od 6 do 15 let polovinu a do 6 let je vstup zdarma. Další informace najdete na www.muzeumvalassko.cz a @muzeumregionuvalassko.

Kdo Uspávání broučků v Lešné nestihne, nemusí zoufat. V pátek 21. října pořádá Muzeum regionu Valašsko akci se stejným názvem i v nově revitalizovaném parku u kostela sv. Trojice ve Valašském Meziříčí. Program začíná v 17:00 hodin, jeho součástí bude také představení nové naučné stezky o životě hmyzu.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko