Děti si ve hvězdárně hrály na planety a fotony
Děti si ve hvězdárně hrály na planety a fotony
foto: Josef Beneš

Val. Meziříčí - Na Sluneční soustavu se dnes proměnila zahrada valašskomeziříčské hvězdárny, kde proběhl další z cyklu pořadů pro rodiny s dětmi.
   Bezmála třicet návštěvníků mohlo z pevně usazených modelů Slunce a planet vyčíst jejich poměrnou velikost, vzdálenost i polohu. „Největší zvláštností mezi nimi je Slunce, pojaté jako betonová skořápka odhalující jeho jednotlivé vrstvy, od jádra po zářivou část,“ prozradil autor pořadu a odborný pracovník hvězdárny Ladislav Šmelcer.
   Posluchačům rovněž vysvětlil, jaké planety a hvězdy lze nyní spatřit na noční obloze a kde je hledat. Součástí výkladu bylo i povídání o vzniku světla. Aby si návštěvníci dokázali vše lépe představit, rozdal dětem malé modely planet a nechal je obíhat kolem Slunce. Další skupina si zavěsila okolo krku různobarevné placky a představovala fotony, které se pracně dobývají ze slunečního jádra do meziplanetárního prostoru.
   Závěr pořadu patřil pozorování Slunce obřím dalekohledem ve hvězdárenské kupoli. Pozornější návštěvníci mohli v okuláru zahlédnout i sluneční skvrnu. Pro Zuzanu Lesákovou bylo odpoledne ve hvězdárně velkým zážitkem. „Zaujalo mě srovnání velikostí a vzdáleností planet. A také prohlídka historické hvězdárny se starými přístroji,“ vypráví devítiletá dívka ze Žákovic na Kroměřížsku.
„Je to super akce, která dětem umožní lépe poznat vesmír,“ míní Petra Ondruchová z Rožnova pod Radhoštěm, jež přišla se sedmiletou neteří Zorou. Jana Wolfová ocenila zejména názornost výkladu. „Líbilo se mi, jak děti běhaly s planetami a fotony,“ uvedla návštěvnice z Valašského Meziříčí.
Mgr. Josef Beneš