Bačovci nadchli v Polsku šnel polkou, špásy a pytlovým
Bačovci nadchli v Polsku šnel polkou, špásy a pytlovým
Bačovci. foto: Josef Beneš

Val. Meziříčí, Konin - Folklorní soubory z deseti evropských zemí a Číny se představily na 12. Festivalu kultur partnerských měst, který se první dubnovou neděli uskutečnil v třicetitisícovém polském Koninu. Valašské Meziříčí zde zastupovali muzikanti a tanečníci z Valašského souboru písní a tanců Bača.
   Divákům v zaplněné hale Rondo předvedli půlhodinové pásmo, typické pro valašský kraj. „Začali mladí rychlejšími šnel polkami, po nich si náš ‚pozdní sběr? zatančil formanské a špásy, Drahomíra a Slavomír Štěpánovi měli sólo ve starodávném a závěr patřil pytlovému. Mezitím i cimbálová muzika ukázala, co umí,“ vyjmenovala organizační vedoucí Lenka Novotná.
   Z pódia Valachy provázel bouřlivý potlesk. „Bylo to nádherné, jsem nadšený,“ ocenil jejich umění i nasazení zástupce prezidenta hostitelského města Witold Nowak. „V žádném souboru nezpívám ani netančím, ale hraji na kytaru a folklor mám rád. Soubor, ve kterém působí celé rodiny, vám můžeme závidět,“ dodal.
   Před vystoupením měli tanečníci i muzikanti zkoušku bez krojů. „I když průřez rožnovskými tanci, žertovně popisujícími vztah mezi mužem a ženou, máme v repertoáru několik let, je třeba si ho stále připomínat, protože obě složky spolu nezkoušejí často,“ vysvětlil taneční vedoucí Marek Štěpán.                                                                                                                                                                   Mgr. Josef Beneš