Areál Dřevěného městečka bude patřit mistrům cechu pekařského
Areál Dřevěného městečka bude patřit mistrům cechu pekařského
foto: Plakát.

Rožnov - Od roku 1994 slaví každoročně pekařští mistři svůj svátek ve Valašském muzeu v přírodě. Oslava práce a zručnosti pekařského řemesla „Pekařská sobota“ se uskuteční v areálu Dřevěného městečka v sobotu 14. července. Po celý den budou moci návštěvníci ochutnávat pečivo od 19 zúčastněných pekařských firem.
   Pekařští mistři z blízkého i širšího okolí se celý rok připravovali, aby do Rožnova přivezli to nejlepší pečivo. Odborná porota bude vybírat z přihlášených vzorků nejlepší chleba “a rohlík. Pozornost malých i velkých upoutá dopolední trojboj pekařských mistrů “v netradičních disciplínách (běh s trakařem a třemi pytli mouky – S troškou do mlýna; běh na chůdách s pekařskou nůší na zádech – Přes hory a doly; běh s plným půllitrem piva na lopáři “– O pekařský půllitr). Výstavka pečiva proběhne na Radnici.
   „Po celý den budou moci návštěvníci nejen ochutnávat z široké nabídky pekařských výrobků, ale připraven je i bohatý kulturní program. Na pódiu u rybníčka vystoupí Dechová hudba ZUBŘANKA ze Zubří a komorní amfiteátr uvítá Folklorní soubor KLAS z Kralic na Hané. Pozdní odpoledne bude patřit vystoupení Lenky Filipové. V rámci jubilejního ročníku proběhne slavnostní představení 3. vydání knihy Lidová strava na Valašsku, která vychází v reedici po 21 letech. Kniha PhDr. Jaroslav Štiky pojednává o Valašsku a Valaších, jejich životosprávě, názorech a obyčejích, radostech a strastech,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.
   Která pekárna peče ten nejlepší chleba či rohlík? Vybrat tu nejlepší pekárnu a ohodnotit ji svým hlasem může každý účastník. Vyhlášení vítězů odborné i laické soutěže proběhne od 14.00 na komorním amfiteátru.
   Vůně čerstvého chleba se bude linout i v ostatních areálech muzea. Na autentické pečení chleba v chlebové peci vodního mlýna z Velkých Karlovic – Podťatého se můžete podívat v areálu Mlýnské doliny a také v objektu domu č. 24 z Nového Hrozenkova ve Valašské dědině.

PROGRAM DNE:
9:00 otevření areálu
10:00 slavnostní zahájení
10:30 otevření výstavky pečiva na Radnici
10:30 - 12:00 pekařský trojboj - soutěž pekařských mistrů v netradičních disciplínách
10:30 - 13:00 Dechová hudba ZUBŘANKA - pódium u rybníčka
13:00 - 14:00 vystoupení Folklorního souboru KLAS z Kralic na Hané 
14:00 - 15:00 vyhlášení vítězů odborné i laické soutěže - komorní amfiteátr
16:30 - 17:30 vystoupí Lenka Filipová - komorní amfiteátr

Vstupné na akci:
Základní: 100,- Kč/osoba
Snížené: 80,- Kč/osoba
Dětské: 50,-Kč/osoba
Rodinné: 200,- Kč/osoba
Valašské muzeum v přírodě