Zlín ovládl první ligu a v baráži vyzve Jágrovo Kladno
Zlín ovládl první ligu a v baráži vyzve Jágrovo Kladno
Hokejisté Zlína přetlačili Vsetín a těší se na baráž s Kladnem. foto: David Peška

Zlín – Hokejisté Zlína to zvládli. Berani v šestém velikonočním utkání finále play-off první ligy doma přetlačili Vsetín 3:2 v prodloužení a po výhře 4:2 na zápasy slaví triumf ve druhé nejvyšší soutěži. Svěřence trenéra Říhy, kteří loni sestoupili z extraligy po 42 letech, čeká boj o návrat proti Kladnu. Baráž začne v neděli na ledě klubu hrajícího majitele Jaromíra Jágra.
Vsetínští se ve svátečním duelu museli obejít bez svého kotle. Vedení zlínského klubu totiž z bezpečnostních důvodů zakázal vstup hostujícím fanouškům. I tak byl Zimní stadion Luďka Čajky znovu zaplněný až po střechu.

Úvod byl svižný, gólový. Kdo se zpozdil, měl smůlu. Už v páté minutě to bylo 1:1. a na vedoucí branku domácího Mrázka odpověděl hostující Hořanský.

Zbytek zápasu byl velký boj o každý kousek ledu. Soupeři si znovu nic nedarovali, šli na krev. Berany přiblížil vítězství Lang, který na konci druhé třetiny upravil na 2:1. Zlíňané ale náskok neudrželi. Aktivnější Vsetín šel za vyrovnáním, které mu přinesla dorážka Jonáka.

Dramatický duel dospěl až do prodloužení. V něm mohli rozhodnout hosté, ale velké šance zahodili, a tak na druhé straně přišel trest. Sedlák v situaci dva na jednoho našel najetého obránce Novotného a ten odpálil bouřlivé zlínské oslavy.

„Je těžké to takhle bezprostředně hodnotit, myslím si, že po dvě třetiny to bylo vyrovnané utkání. Ve třetí třetině jsme nechtěli být až tak pasivní, jak jsme byli. Je škoda, že se nám nepodařilo zužitkovat dvě přečíslení, dali bychom na 3:1 a bylo by hotovo. To se bohužel nestalo. Následně jsme dostali dost smolný gól na 2:2. Projevila se nervozita, dohrávali jsme to na pár lidí. Myslím si, že si to kluci zasloužili za tu obrovskou obětavost, v oslabení blokovali střely. Zvládli jsme to a to je důležité. Jsem hrdý na kluky, na celý Zlín, na fanoušky. Je to fantastický pocit!“ uvedl bezprostředně po utkání trenér Beranů Miloš Říha mladší.

Vsetín podruhé za sebou skončil těsně před branami baráže, když ve finále podlehl krajskému rivalovi 2:4 na zápasy. Stejným poměrem skončilo i loňské finále Valachů s Jihlavou.

„Tak, jako v celé sérii, nás i dnes trošku zrazovala produktivita. Chvilku před koncem základní hrací doby jsme mohli rozhodnout, několik šancí jsme měli v prodloužení. Dnes ráno jsme měli mítink, na kterém jsme se upozorňovali na některé situace, které nesmíme určitým způsobem řešit. V prodloužení jsme ji tak vyřešili a dostali z toho gól. Je to smutné, jsme zklamaní, nicméně celému týmu musím za trenérský štáb velice poděkovat. Kluci bojovali za zelenožluté srdíčko, výkony byly parádní a nemáme se za co stydět,“ sdělil trenér Vsetína Jiří Weintritt.

Zlín i díky stoprocentní domácí bilanci v play-off slaví titul a po roce se může vrátit mezi elitu, o extraligu se už od neděle 16. dubna porve s Jágrovým Kladnem.

Finále play off první hokejové ligy – 6. zápas:

PSG Berani Zlín – VHK Robe Vsetín 3:2 v prodloužení (1:1, 1:0, 0:1 – 1:0), Konečný stav série: 4:2.

Branky a nahrávky: 4. P. Mrázek (M. Lang, Suhrada), 39. M. Lang (Gazda, P. Sedláček), 65. M. Novotný (Z. Sedlák, D. Kindl) – 5. Hořanský (R. Půček, J. Říha), 52. Jonák (Kajínek). Rozhodčí: Hribik, Petružálek – Bohuněk, Hnát. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 7000 (vyprodáno).

Zlín: Huf – Husa, Gazda, M. Novotný, M. Zbořil, Suhrada, Riedl – Z. Sedlák ml., D. Kindl, Kratochvíl – P. Mrázek, P. Sedláček, M. Lang – T. Pospíšil, Hejcman, Frömel – Köhler, Sadovikov, Š. Kratochvil. Trenér: M. Říha ml.

Vsetín: Vošvrda – J. Říha, Hryciow, O. Němec, Kajínek, Š. Jenáček, O. Smetana – Rob, Vávra, Jonák – Sihvonen, Klhůfek, Holec – R. Půček, Berger, Hořanský – Číp, Š. Bláha, Jenyš. Trenér: Weintritt.

Michal Konečný