Vsetín v baráži neuspěl, v extralize zůstává Kladno
Vsetín v baráži neuspěl, v extralize zůstává Kladno
Hokejisté Vsetína dál zůstávají v Chance lize. foto: VHK Robe Vsetín

Vsetín – Hokejisté Vsetína mají po sezoně. Valaši ani ve čtvrtém utkání baráže o extraligu nedokázali porazit Kladno, po úterní porážce v Brně 3:4 dál zůstávají v Chance lize.

Středočeši ovládli sérii s prvoligovým šampionem 4:0 na zápasy a potřetí za sebou se udrželi mezi elitou. Rytíři i s dvaapadesátiletým hrajícím majitelem Jaromírem Jágrem v sestavě rozhodli v čase 52:42, kdy v oslabení skóroval Matyáš Filip. Valaši neuspěli při pokusu o návrat do nejvyšší soutěže po 17 letech.

„Prohráli jsme 4:0 a Kladnu gratuluju, nicméně musím pochválit svůj tým. Kromě druhého zápasu na Kladně, kdy jsme se porazili sami individuálními chybami, tak si myslím, že tři utkání jsme bojovali velmi statečně a odhodlaně. Bylo to o malých detailech, o gólmanech a Kladno to překlopilo na svojí stranu a zůstává v extralize,“ zhodnotil celou barážovou sérii trenér Vsetína Jiří Weintritt.

Vsetínu k výhře a k prodloužení baráže nepomohla vyprodaná brněnská aréna ani navrátilec v sestavě Vít Jonák, který si odpykal jednozápasový trest za faul na kladenského kapitána Radka Smoleňáka. Hrál i Lotyš Zabusovs.

Valaši vstoupili do utkání lépe, z úvodního náporu ale žádnou branku nevytěžili. Domácí tým šel do vedení až v 17. minutě, kdy v přesilovce otevřel skóre Bláha.

Kladno odpovědělo na začátku druhé třetiny a v početní výhodě pěti proti třem. Po Ticháčkově nabídce úspěšně tečoval puk za Žukova Smoleňák. První obrat v zápase završil ve 33. minutě Sideroff. Vyrovnání obstaral Machala.

Po 71 sekundách třetí třetiny se opět radoval Vsetín. Podruhé v utkání skóroval Bláha. Kladno ale dokázalo reagovat a výsledek překlopilo na svoji stranu. Nejprve faul Jonáka potrestal Procházka, rozhodující gól vstřelil ve vlastním oslabení Filip. Vsetínu už se nepodařilo konec série odvrátit ani při závěrečné power-play.

„My jsme se i za stavu 0:3 na zápasy na tento duel připravovali pečlivě a první třetina byla podle našich představ. Měli jsme dobrý pohyb a aktivitu, z čehož jsme vytěžili gól v oslabení. Co mě mrzí, jsou dvě technické chyby po sobě ve druhé třetině, což si myslím, že rozhodlo zápas. Postavili jsme tím totiž Kladno zpět na nohy. Obdrželi jsme během oslabení tři na pět gól a za krátkou chvíli další. Potom jsme ještě sice bojovali, ale tahali jsme se s Kladnem o gól a bylo to o tom, kdo udělá o tu jednu chybu navíc. Bohužel jsme to byli my,“ řekl k poslednímu zápasu Weintritt.

Kladno po návratu do extraligy v roce 2021 po ročním působení v první lize hájilo účast mezi elitou potřetí za sebou v baráži. V roce 2022 skončilo na předposledním 14. místě před přímo sestupujícím Zlínem a porazilo v prolínací soutěži Jihlavu 4:1 na zápasy. Loni bylo stejně jako v této sezoně v extralize poslední čtrnácté a vyhrálo v baráži nad Zlínem 4:0 na utkání.

VHK Robe Vsetín – Rytíři Kladno 3:4 (1:0, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 17. Š. Bláha (O. Machala), 36. O. Machala (Klhůfek, Š. Jenáček), 42. Š. Bláha (Matějček) – 23. Smoleňák (Ticháček, Klepiš), 33. Sideroff (Slováček, J. Pytlík), 48. M. Procházka (Slováček, Filip), 53. Filip (Slováček). Rozhodčí: Mrkva, Šindel – Blažek, Lederer. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:2. V oslabení: 1:1. Diváci: 7700 (vyprodáno). Konečný stav série: 0:4.

Vsetín: Žukov – Š. Jenáček, Kojo, Hryciow, Staněk, Larsen, Ondračka, Ďurkáč – Rob, Klhůfek, Jonák – Hrňa, Dědek, O. Machala – Š. Bláha, Matějček, Hořanský – Zabusovs, M. Kratochvil, Holec. Trenér: Weintritt.

Kladno: Brízgala – Ticháček, T. Hejda, Babka, Slováček, Martenet, Veber – M. Procházka, Filip, Jarůšek – Tralmaks, Klepiš, Smoleňák – Sideroff, J. Pytlík, Frolík – Jágr, Melka, J. Strnad. Trenér: O. Vejvoda ml.

Michal Konečný