Vsetín smetl Prostějov a slaví postup do finále Chance ligy
Vsetín smetl Prostějov a slaví postup do finále Chance ligy
Hokejisté Vsetína jsou ve finále Chance ligy. foto: VHK Robe Vsetín

Vsetín – Hokejisté Vsetína si poprvé v klubové historii zahrají finále Chance ligy. Valaši slaví úspěch po domácí jasné výhře nad Prostějovem, který před zaplněným Lapačem deklasovali 8:2. Favorit rozhodl nedělní duel už v první třetině, kterou vyhrál málo vídaným výsledkem 7:0.
Vsetín měl před 3 900 diváky drtivý nástup. V čase 2:46 vedl už 3:0, v 15. minutě skóroval už pošesté, vyhnal Ondřeje Bláhu z branky a jelikož rychle překonal také Martina Altrichtera, úvodní dějství ovládl i díky dvěma trefám Davida Březiny vysoko 7:0 a zbytek zápasu proměnili ve svou exhibici.

„Během pětadvacetileté historie trénování jsem nic takového nezažil. Nevymlouváme se, byla to ostudná třetina,“ přiznal hostující kouč Prostějova Aleš Totter. „Ale bylo to nějaké vyústění sezony, ve které jsme jako jedni z posledních stáli kvůli covidu, měli nejvíc dohrávek, hráli předkolo, těžké čtvrtfinále. Dostihla nás zranění. Prostě nemůžeme hrát s útočníky na beku v semifinále,“ pokrčil rameny prostějovský trenér Aleš Totter.

„Když bych se měl přiznat, tak takový výsledek po první třetině si rovněž nepamatuji,“ přidal se vsetínský kouč Roman Stantien. „Musím ale uznat, že po třech trefách nám tam vše napadalo. Když dostanete tři branky, tak i vzhledem k předchozím zápasům série víte, že síla na zvrat už skoro není. Spíš se jedná o přirozený důsledek toho všeho,“ komentoval slovenský kouč převahu Valachů.

Ti v dalších částech přidali už jen gól. Zraněními zdecimovaní Jestřábi, kteří dorazili na Lapač jen s patnácti hráči do pole, tak alespoň mírnili debakl na 8:2.

Hokejisté Vsetína v pěti utkáních semifinálové série nastříleli sedmadvacet branek, naopak inkasovali pouze osmkrát.

„Série celkově možná vypadá jednoduše, porazit někoho čtyřikrát však není vůbec snadné. Hráči z lavičky ukázali svoji kvalitu, úlohu splnili. Působili jsme kompaktně. Prostějov navíc byl zdecimovaný, od začátku série vypadal oslabeně. Každý zápas se mu navíc přičítala zranění,“ uvedl Stantien.

Vsetín tak slaví postup do finále. „Blahopřejeme mu. Myslím si, že kromě zápasu číslo tři, kdy neproměnil nějaké šance a my dokázali urvat alespoň zápas, vyhrál zaslouženě 4:1. Prožil si kritickou chvíli se Slavií, kdy byl gól od vyřazení. Myslím si, že letos má velkou šanci dostat se do extraligy,“ je přesvědčený Totter.

Boj o triumf ve druhé nejvyšší soutěži začne v neděli 3. dubna. Valaši vyzvou doma na Lapači jihlavskou Duklu, která ve druhém semifinále zdolala Sokolov 4:1 na zápasy.

Chance liga, 5. čtvrtfinále –

VHK ROBE VSETÍN – LHK JESTŘÁBI PROSTĚJOV 8:2 (7:0, 0:2, 1:0), konečný stav série: 4:1.

Branky a nahrávky: 2. Říha, 3. Smetana (Rob, Ondračka), 3. Březina (Gago, Vítek), 11. Venkrbec (Klímek, Ondračka), 12. Berger (Vlach, Hořanský), 15. Hořanský (Říha, Klímek), 17. Březina, 57. Rob (Jonák, J. Říha) – 31. Novák (Švec, Mrázek), 33. Kloz (Novák, Havlík). Rozhodčí: Čech, Tvrdoň – Kreuzer, Hnát. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:1. Diváci: 3900. Střely na branku: 36:28. Průběh utkání: 7:0, 7:2, 8:2.

Vsetín: Málek – Smetana, Ondračka, Říha, Š. Jenáček, Hryciow, J. Jenáček, Vosátko – Jonák, Venkrbec, Rob – Půček, Kucharczyk, Klímek – Hořanský, Březina, Vítek – Berger, Vlach, Gago.

Michal Konečný, zlin.cz