Vsetín je potřetí za sebou ve finále Chance ligy, Berani mají po prohře v Litoměřicích nůž na krku
Vsetín je potřetí za sebou ve finále Chance ligy, Berani mají po prohře v Litoměřicích nůž na krku
foto: VHK Robe Vsetín

Zlín, Vsetín – Hokejisté Vsetína porazili v pátém utkání semifinále Chance ligy doma Jihlavu 4:1, stejným poměrem ovládli sérii a postoupili potřetí za sebou do finále. Obhájce triumfu v druhé nejvyšší soutěži Zlín čelí vyřazení, protože po porážce 1:4 v Litoměřicích prohrává v sérii 2:3 na zápasy.

Valaši to ale neměli jednoduché, před zaplněným Lapačem museli zápas otáčet. Dukla šla do vedení už ve 4. minutě, kdy se prosadil Menšík. Vsetínští reagovali ve 12. minutě jen tři sekundy po skončení přesilové hry. Z levé strany od mantinelu obránce Smetana prostřelil gólmana Berana a bylo to 1:1.

Obrat završil devět sekund před koncem první třetiny při vyloučení Havránka Machala z dorážky po střele Tepera. V polovině utkání zvýšil náskok Vsetína při další početní výhodě Lotyš Berzinš. Triumf i postup domácích završil ve 44. minutě Klhůfek.

„V hlavě jsme měli sérii z minulého roku. Série s Jihlavou je vždycky mlýnek na maso, s ní to jsou vždycky těžké zápasy, které byly o malých věcech, trpělivosti, koncích. Každý musel dát dozadu své ego, každý musel pracovat pro tým. Hrozně si cením toho, že jsme měli více zblokovaných střel než soupeř. Když nás Jihlava přehrávala, podržel nás brankář Žukov. Jsem rád, že to takto dopadlo. Kdyby tato série byla finále, nikdo by se tomu nemohl divit, protože Jihlava byla velmi silný soupeř a hrála velmi dobře,“ prohlásil kouč Vsetína Jiří Weintritt.

Zatímco na Lapači se v úterý večer slavilo, Berani jeli domů přes celou republiku zkroušení, po porážce 1:4 jsou totiž blízko vyřazení.

„Kluci na ledě nechali všechno, makali, měli dobrý pohyb. Vytvářeli jsme si dostatek střeleckých příležitostí, bohužel jsme měli slabou efektivitu. Soupeř byl šťastnější,“ míní zlínský trenér Jan Srdínko.

Litoměřice vykročily za třetím vítězstvím v sérii v 7. minutě, kdy Hufa překonal střelou z pravého kruhu Tůma. Severočeši duel rozhodli dvěma góly australského útočníka Costy v prostřední části.

Mizivé šance Beranů na zvrat oživil Ukrajinec Sadovikov, ale necelých pět minut před koncem vrátil domácím tříbrankové vedení Fin Sihvonen.

„Samozřejmě jsme pod tlakem. Litoměřice ovšem už během soutěže ukázaly, že mají kvalitní mančaft, v zakončení jsou šikovní. Určitě nehrajeme proti žádnému outsiderovi. Uděláme ale všechno proto, abychom se do Litoměřic vrátili na rozhodující zápas,“ nevzdává se Srdínko.

Zítřejší utkání v Trinity Bank aréně Luďka Čajky startuje v 17.30 hodin.

Semifinále play-off první hokejové ligy – 5. zápasy:

Vsetín – Jihlava 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Branky: 12. O. Smetana, 20. O. Machala, 30. D. Berzinš, 45. Klhůfek – 4. Menšík. Rozhodčí: R. Svoboda, Zeliska – Malý, Kráľ. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. Diváci: 3504. Konečný stav série: 4:1.

Litoměřice – Zlín 4:1 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky: 24. a 27. Costa, 7. J. Tůma, 56. Sihvonen – 43. Sadovikov. Rozhodčí: Petružálek, Mejzlík – Zídek, Maňák. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 1750 (vyprodáno). Stav série: 3:2.

Michal Konečný