Vrchařská koruna Valašska odstartuje 1. dubna
Vrchařská koruna Valašska odstartuje 1. dubna
Ilustrační foto

Valašsko – Cykloturistický projekt „onsemi Vrchařská koruna Valašska“ (VKV) vstupuje do druhého desetiletí existence. Jeho účastníci budou moci zdolávat organizátory předem vytipované
vrcholy od soboty 1. dubna do čtvrtku 30. listopadu.

VKV je určena cyklistům bez rozdílu pohlaví, věku i výkonnosti. Pořadatelé každoročněvypisují pro pevně stanovené období 20 vrcholů na území Valašska a v přilehlém okolí, které cyklisté podle své chuti a možností zdolávají na kole. Dobytí každého kopce dokumentují pořízením vrcholové fotografie (selfie) a po absolvování kompletní dvacítky celou fotodokumentaci předávají pořadatelům prostřednictvím svých uživatelských účtů na webovém portálu www.vk-bike.eu. Tím se stávají držiteli VKV.

Pro letošní rok organizátoři vypsali tyto vrcholy: Boží muka u Medůvky, Čertův kámen, Dřevěný kříž u Kohútky, Horský hotel Fran, Kaplička Na Janíčkové, Kaplička Panny Marie u Končité, Kaplnka Brezová, Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie, Masarykova chata na Beskydě, Meč u Petřkovické hory, Myší hora – Bačův vrch, Nivy – hřeben, Pramen Vláry, Ptáčnice, Sibír, Skalný, Věž Svatojanka, Vyhlídkový altán Cyrilka, Výklenková kaplička svatého Vendelína a Zvonice Nejsvětější Trojice.

Tyto vrcholy jsou směrodatné pro hlavní kategorii VKV, ale také pro vedlejší kategorii „Navmatix VKV bez bariér“, která je ve třech oddělených skupinách určena hendikepovaným cyklistům, cyklistům s přívěsnými vozíky a elektrocyklistům. Všech 20 uvedených vrcholů spadá i do dětské kategorie „VKV junior – s Austinem na vrchol!“. V ní je ale již tradičně doplněno ještě dalších 30 bodů do celkového počtu 50. Z nich stačí dětem zdolat libovolných 5, aby se staly držiteli této kategorie. „Samozřejmě však platí, že čím více kopců junioři absolvují, tím výše se v celkovém pořadí umístí a tím hodnotnější ceny na závěrečném galavečeru obdrží,“ přiblížil hlavní organizátor VKV Adam Hloch s tím, že kompletní výčet vrcholů, jakož i další informace k celému projektu najdou zájemci na webových stránkách
www.vkv-bike.cz.

Jedenáctý ročník bude podobně jako ty předchozí spojen i s doprovodnými aktivitami. Patří mezi ně veřejné vyjížďky. „Jednu uspořádáme v pátek 12. května v rámci akce Do práce na kole. Další plánujeme na ukončení letních prázdnin, tedy v sobotu 26. srpna. Určeny by měly být hlavně dospělým, ale nezapomínáme ani na děti, pro něž chceme rovněž zorganizovat jednu vyjížďku. Podrobnější informace ke všem přineseme později na webu www.vkv-bike.cz,“ řekl Adam Hloch, který připomněl, že na podzim by chtěli organizátoři pokračovat v tradici přednášek se zajímavými osobnostmi cyklistiky. „A v neposlední řadě se opět budeme zapojovat do skupinového darování krve. Letos jsme jedno již absolvovali, příští se uskuteční ve středu 7. června ve Vsetínské nemocnici. Budeme rádi, když se k nám přidá co nejvíce účastníků VKV,“ dodal další z organizátorů VKV Michal Horský.

Ten doplnil, že i letošní ročník VKV by měl být spojen s benefiční akcí, jejímž smyslem jenashromáždit finanční prostředky na podporu někoho, k němuž osud nebyl tak přívětivý jako k většině z nás. „V tuto chvíli zvažujeme, na koho letošní charitativní akci zacílíme. Pokud byste měli tip, komu bychom mohli tímto způsobem pomoci, ozvěte se nám e-mailem na adresu info@vkv-bike.cz,“ doplnil Michal Horský.

Vrchařská koruna Valašska, z. s.