V Uherském Hradišti se v sobotu poběží pro Paměť národa a naposledy se otevře věznice
V Uherském Hradišti se v sobotu poběží pro Paměť národa a naposledy se otevře věznice
foto: Běh pro Paměť národa

Zlínský kraj – V sobotu 13. května se v Uherském Hradišti opět poběží Běh pro Paměť národa. Po loňském okruhu ve Starém Městě se letos start a cíl přesune na Masarykovo náměstí v srdci Slovácka. Kromě běžeckých tras bude pro zájemce připraven zajímavý doprovodný program včetně prohlídek věznice, které budou na dlouhou dobu poslední.

Letos se v Uherském Hradišti poběží za všechny, kteří to nevzdali, 5 nebo 10 kilometrů a symbolický neměřený běh na 1 kilometr. Připraveny budou i trasy pro děti. Registrace začnou na náměstí ve 12 hodin, první dětský běh odstartuje ve 14 a hlavní běh pak v 15:15 hodin.

„Uhrazením startovného běžci přispějí na zachování příběhů pamětníků 20. století, umožní jejich zaznamenání, ať už filmové nebo rozhlasové. Zároveň si připomenou všechny, kteří ve 20. století trpěli válkou či komunistickou zvůlí nebo bojovali za svobodu a demokracii,“ vysvětluje jeden z organizátorů hradišťského běhu Marek Pochylý.

Organizátorům Běhu pro Paměť národa se podařilo dohodnout se spolkem Memoria výjimečné prohlídky uherskohradišťské věznice a bývalého justičního paláce. Jedná se o poslední možnost, jak se do nechvalně proslulého komunistického vězení podívat před plánovanou několikaletou rekonstrukcí.

„Příběhy 20. století máme u nás v Uherském Hradišti doslova pod nosem. V místní věznici se odehrávaly události, na které nesmíme zapomínat,“ osvětluje profesor dějepisu Gymnázia Uherské Hradiště Drahomír Hlaváč, proč konkrétně o tento doprovodný program organizátoři usilovali.

Prohlídky budou pouze čtyři, přímo v sobotu 13. května, a počet návštěvníků je omezený. Registrovat se mohou pomocí služby GoOut.cz. Vstupné z prohlídek bude rozděleno napůl a podpoří spolek Memoria, který bojuje za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti, a projekt Paměť národa.

Studenti gymnázia pod vedením Drahomíra Hlaváče už v poslední dubnový pátek nainstalovali na Mariánském náměstí výstavu Příběhy 20. století, která bude k vidění do 15. května. A budou to právě dvě „gymplácké“ studentské kapely, které při závodu zajistí přímo na náměstí hudební kulisu. V 17:15 je vystřídá herec a zpěvák Tomáš David, kterého návštěvníci Slováckého divadla znají jako Ježíše z rockové opery Jesus Christ Superstar, se svou kapelou Naive Collective.

V rámci doprovodného projektu ještě absolvují studenti gymnázia promítání filmu Okupace a následnou besedu s herečkou Antonií Formanovou. Pro veřejnost bude určen program Dějiny v kině: Cena facky v pondělí 22. května. Kino Hvězda promítne záznam inscenace Slováckého divadla Cena facky aneb Gottwaldovy boty a proběhne i debata se členy spolku Memoria o vývoji okolo areálu uherskohradišťské věznice.

Běh pro Paměť národa se uskuteční v květnu na 12 místech po celé České republice. Každý účastník si může vybrat konkrétní příběh nebo skupinu lidí, kteří ve 20. století bojovali za svobodu a demokracii, a Běžet za… na svém startovním čísle.

Kateřina Nosková