Nejlepším sportovcem Zlína za rok 2023 se stal plavec Miroslav Knedla
Nejlepším sportovcem Zlína za rok 2023 se stal plavec Miroslav Knedla
foto: Město Zlín

Zlínský kraj – Nejúspěšnějším sportovcem Zlína za rok 2023 je devatenáctiletý plavecký talent Miroslav Knedla. Člen Plaveckého klubu Zlín loni pod trenérským vedením Zdeňka Kasálka vybojoval v izraelské Netanji titul juniorského mistra světa na trati 50 m znak a také stříbro na dvojnásobné trati. Ocenění si odnesli také sáloví cyklisté Tomáš Horák a Radek Adam nebo triatlonista Petr Vabroušek.

Vedle titulu juniorského mistra světa a stříbrné medaile zaznamenal Miroslav Knedla v roce 2023 i další úspěchy. V Bělehradě vybojoval tituly mistra Evropy na tratích 50 m znak, 200 m polohový závod a bronz na evropském šampionátu v Dublinu v závodě na 50 m znak.

Kromě Miroslava Knedly, který bude Českou republiku reprezentovat v červenci a srpnu na Olympijských hrách v Paříži, převzali ocenění pro Nejúspěšnější kolektiv města Zlína za rok 2023 sáloví cyklisté Tomáš Horák a Radek Adam z TJ Sokol Zlín-Prštné. Reprezentanti v kolové se stali mistry ČR a na MS v cyklistice v Glasgow obsadili 4. místo.

Na slavnostním vyhlášení v Kongresovém centru Zlín bylo v úterý 30. dubna oceněno také dalších devět sportovců bez určení pořadí. Byl mezi nimi sportovní gymnasta Jonáš Daněk, fotbalistka Klára Cahynová, parkourista Martin Chromeček, fotbalista Martin Cedidla, triatlonistka Helena Kotopulu, parkouristka Bára Krčmářová, sportovní lezec Šimon Potůček, 3D lukostřelec Tomáš Rožnovský a karatista Saša Šindel.

Cenu primátora získal triatlonista Petr Vabroušek. Jedenapadesátiletý Vabroušek vybojoval loni v Nepálu prvenství v nejtěžším ironman závodu světa Himalayan XTRI. Ve výčtu jeho loňských úspěchů je rovněž vítězství v závodech Ultraman Czech nebo Ironman JAR.

„Naši nejlepší sportovci jsou nejen zdrojem hrdosti a radosti pro obyvatele města, ale také symbolizují sílu a odhodlání lidského ducha. Jejich úspěchy nejsou pouze výsledkem talentu, ale i tvrdé práce, obětí a nezdolného úsilí. Sportovci jsou vzorem i pro mladé generace. Ukazují jim, že s nasazením a vášní mohou dosáhnout všeho, co si přejí,“ uvedl primátor Jiří Korec.

Cena za mimořádný přínos zlínskému sportu patří letos gymnastům. Ocenění převzali manželé Zdena a Jan Komrskovi, kteří ve zlínské Sokolovně vychovali mnoho reprezentantek ve sportovní gymnastice. Například svou dceru Janu dovedli až k účasti na dvou olympiádách v Sydney a Aténách. Po ukončení kariéry výkonnostních trenérů se i nadále věnují výchově mládeže.

Nejúspěšnějším zdravotně postiženým sportovcem minulého roku je para-atlet a para-lyžař Přemysl Liška. Šestatřicetiletý sportovec získal loni výkonem 8,53 m ve vrhu koulí první místo na mítinku Para Moravia Cup.

Kateřina Nosková