Na barumce se již podesáté objeví bugatky
Na barumce se již podesáté objeví bugatky
Bugatti GP foto: Barum Czech Rally Zlín

Zlínský kraj – V pátečním programu Barum Czech Rally Zlín se už pevně zakotvily krásné bugatky a historická vozidla. Závodní vozy z let minulých samozřejmě nebudou chybět ani letos. Vždyť budou součástí super rychlostní zkoušky již podesáté.
Tradiční akce s názvem Grand Prix Bugatti Zlín pod taktovkou pořadatelského týmu kolem Ladislava Samohýla již neodmyslitelně patří k pátečnímu programu Barum Czech Rally Zlín. To, že se krásné bugatky a historická vozidla v pátečním programu zakotvila skutečně silně, dokazuje také fakt, že se na trase super rychlostní zkoušky objeví již podesáté.

Jubilejní roční slibuje parádní podívanou. Fanoušci motorismu uvidí nádherné historické závodní automobily z dvacátých a třicátých let. Chybět nebudou ani oblíbené bugatky. Všechny vozy budou k vidění od pátečního odpoledne na výstavě před zlínským zámkem v parku Svobody. Nutno také zmínit, že Grand Prix Bugatti Zlín je opět součástí Grand Prix historických automobilů pod patronací Autoklubu České republiky.

„Předstartovní centrum opět směřujeme do jednoho místa, a to osvědčeného prostoru před zlínským zámkem. Diváci si zde opět přijdou na své, vozy budou najíždět do prostoru již od 13:00 hodin a fandové historických vozů si mohou nablýskané skvosty v klidu prohlédnout. Dále bude k vidění řazení vozidel ke startu, samotný start a cíl. Oproti loňsku jedeme v obráceném směru, nicméně vracíme se ke klasické podobě směru okruhu. Do karet nám hraje i to, že hlavní pole barumky má slavnostní start již v 16 hodin. Věříme, že diváci se poté přesunou od zlínské radnice k zámku na náš závod,“ říká Josef Tlusťák, tajemník Grand Prix Bugatti Zlín.

Pro širokou motoristickou veřejnost budou bugatky a další historické vozy vystaveny u zlínského zámku od zmíněných 13:00 hodin. První jízda je na programu v 17:00 hodin, druhá potom o hodinu později. Obě jízdy se jedou v rámci závodu pravidelnosti. V 17:30 hodin se uskuteční exhibiční jízda historických vozidel.

„Snažíme se zajistit maximální bezpečnost. Na městském okruhu jsme začínající akce, proto klademe velký důraz na bezpečnost a hladký průběh, abychom poté nenarušily naplánovaný časový harmonogram. Kapacita okruhu je pětadvacet vozů a letos jsme museli i pár vážných zájemců o start odmítnout,“ upřesnil Tlusťák.

Organizátoři v hlavním závodu Grand Prix Bugatti Zlín evidují 30 přihlášek. Jde například o vozy Bugatti různých typů včetně označení 13, 35 NE a 37. Dále vozy MG TA, MG VA Special kompresor, Aston Martin 16/98, Jaguar SS 100, Walter 6B sport, Hillmann special, Morries 8E sport, Sénéchal SS, ale i Škoda Populár nebo Aero 662 sport.

„Největší pozornost každoročně poutají závodní automobily Bugatti. Fanouškům se letos představí zhruba čtyři až pět těchto vozů. Pár stabilních účastníků se ještě omluvilo, protože mají vozy rozebrané, případně je upravují. Pojede řada vozů MG ve sportovní úpravě, která právě loni předváděla nejpěknější podívanou. Raritou startovního pole bude nádherný vůz z předválečného období Walter 6B sport,“ uvedl tajemník Tlusťák.

Jako každoročně se za volanty závodních automobilů objeví významné osobnosti. Například vyhlášený český kardiochirurg a uznávaný lékař Jan Pirk na voze Bugatti 13 (rok výroby 1911), který pojede se startovním číslem 1.

Milovníci historie automobilového sportu by neměli v pátek 26. srpna ve Zlíně chybět. Určitě se bude na co koukat a srdce zaplesá nejen skalním příznivcům historických vozů.

Gabriela Škrabalová