Made in Zlín. Slavná značka na výchovu sledge hokejistů věří v příliv nováčků
Made in Zlín. Slavná značka na výchovu sledge hokejistů věří v příliv nováčků
Klub SHK LAPP Zlín na právě probíhajících paralympijských hrách v Pekingu hned sedm svých zástupců ze současného kádru, kteří za něj pravidelně nastupují. foto: Igor Kupco

Zlínský kraj – V Pekingu právě probíhají napínavé zápasy turnaje sledge hokejistů, což ve Zlíně, nejstarším českém klubu, znamená jediné: na týmovém tréninku v Baťově městě má kouč k dispozici lidí akorát tak do mariáše. Zbytek jeho hráčů odjelo reprezentovat svoji vlast na paralympijské hry, konkrétně jich je sedm. Zlínská mašina na výchovu reprezentantů je v tomto ohledu jedinečná. Bojí se však o budoucnost, nových hráčů je totiž globálně enormní nedostatek.

Klub SHK LAPP ZLÍN, jehož první tři písmena znamenají konkrétně sledge hokejový klub, se i po změně jména tohoto sportu na para hokej rozhodl sympaticky zůstat u původního názvu. Snad aby neurazil hokejového pána boha, který kolektivu pod tímto názvem dal tolik úspěchů.

Jen ve zkratce: Vítěz posledních pěti ročníků domácí ligy má pod pěti kruhy hned sedm svých zástupců ze současného kádru, kteří za něj pravidelně nastupují. To je unikát, který nemá v Evropě konkurenci. Celkově je pak v Pekingu patnáct hráčů, kteří kdy oblékli zlínský dres.

„Náš klub vznikl v roce 1999 jako první v Česku, takže jsme od samého počátku zvyklí hledat cesty, jak něco budovat. Tenkrát jsme doma neměli s kým hrát, a tak jsme jezdili sbírat zkušenosti do zahraničí. To samé se týkalo vývoje výstroje a výchovy hráčů, všechno šlo od nuly,“ přibližuje porodní bolesti současný generální manažer Zlína Petr Julina, jenž byl i před třiadvaceti lety u zrodu hokeje na sáňkách v zemi.

A přestože nyní už je para hokej v Česku zaběhlým sportem s velmi kvalitní domácí ligou, tíží Julinu myšlenky na budoucnost. „Dřív to bylo pro lidi s handicapem něco výjimečného, že mohou hrát hokej. Dnes už je ale jiná doba a jak dopadá na ostatní sporty, stejně tak i na ten náš,“ podotýká zkušený funkcionář. „Pokud má někdo zájem začít, jsem pořád na telefonu, který najdete na sledgehokejzlin.cz. Není se čeho bát, všechno si můžete zkusit a jediné, co vás to stojí, je váš čas,“ dodává s tím, že dnes už mají hráči veškerý servis.

„Všechno mají hrazené, nic je to nestojí. Výstroj je samozřejmostí, k ruce mají našeho báječného kustoda. Stejně tak hradíme cestovné a pro dojíždějící v případě potřeby, třeba před zápasy nebo při soustředění, také hotely. K dispozici mají vstupy do posilovny, welness,“ lákají ve Zlíně nové zájemce.

Takovým byl před pár lety například i Miroslav Zdražil. Poprvé seděl na sáňkách v srpnu roku 2019 a letošní sezónu už odehrál kompletně v prvním útoku vedle slovenských elitních reprezentantů Mariana Ligdy a Martina Joppy. Dalších ze slavné značky made in Zlín. „Byl to obrovský zážitek, zkušenosti a možnosti. Jsou to hráči, kteří vám umějí dát puk na zlatém podnose,“ usmíval se jeden z dalších zlínských učňů.

V Baťově městě bude hodně rušno v úterý (8.3), kdy se ve 13 hodin historicky poprvé pod pěti kruhy v rámci para hokeje střetne Česká republika se Slovenskem. Na obou stranách barikády bude dohromady oněch 15 hráčů, kteří někdy oblékli zlínský dres. Unikát, made in Zlin.

Michal Konečný, zlin.cz