Legendární Valachy man bude opět dvoudenní. Ideální je pro triatlonové „hobíky“
Legendární Valachy man bude opět dvoudenní. Ideální je pro triatlonové „hobíky“
foto: Valachy man

Nový Hrozenkov – Legendární triatlonový závod VALACHY MAN se vrací na scénu v plné parádě! Letos bude opět dvoudenní a nabídne trasy jak pro zkušené sportovce, tak i začátečníky a děti.
Valachy man se uskuteční v půlce prázdnin 5. a 6. srpna u vodní nádrže Na Stanoch známé také jako valašský Balaton v Novém Hrozenkově nedaleko Velkých Karlovic.

„Po covidu si konečně můžeme nejoblíbenější akci našeho seriálu DATART Valachy tour užít naplno bez jakýchkoli omezení a máme radost, že o ni sportovci mají stále takový zájem. Startovní listina už se rychle plní. Valachy man bývá vyprodaný, takže vážným zájemcům doporučuji s registrací neváhat. Díky tomu, že se závod koná přímo u vodní nádrže, je ideální akcí pro celou rodinu. Závodění i fandění se dá příjemně spojit s letním koupáním uprostřed krásné přírody Beskyd,“ láká hlavní pořadatel Bohuslav Komín z Resortu Valachy Velké Karlovice.

Pátek 5. srpna dopoledne bude tradičně zasvěcen závodům dětí. Ty nejmenší do 6 let závodí v běhu, ty starší už na klasické triatlonové trati zahrnující plavání, kolo a běh na kratší vzdálenosti.

Odpoledne odstartuje závod na kratší trase, která je svými distancemi (250 m plavání, 12 km kolo a 3,5 km běh) vhodná pro začátečníky a hobby sportovce.

V sobotu 6. srpna se bude konat závod štafet a jednotlivců na hlavní, delší trati zahrnující 350 m plavání, 16 km na kole v terénu a 4,5 km trialového běhu.

„Trasy Valachy mana představují spíše mini triatlon. Obzvláště kratší závod je ideální pro hobíky, pro mnohé bývá vůbec první závodní zkušeností s triatlonem. Nahrává tomu i fakt, že se u nás startuje intervalově. Odpadá obava z hromadného startu do vody i ostych ze srovnávání s výkony ostatních sportovců na trati,“ dodává Bohuslav Komín.

Součástí Valachy mana bude i doprovodný program s aktivitami a stánky partnerů, servisem kol či závěrečnou bohatou tombolou. Tradičního moderátora Stanislava Bartůška letos vystřídá neméně zkušený sportovní reportér a komentátor České televize Tomáš Budka, který je autorem dokumentu o 40 letech triatlonu v Česku.

Pro ty, kteří by se chtěli připravit na Valachy mana pod vedením zkušeného kouče, připravili pořadatelé Triatlonový kemp s Ironmanem Petrem Vabrouškem ve Velkých Karlovicích ve dnech 3. – 6. srpna. Kemp bude zčásti probíhat na trasách Valachy mana. Na závěr se pak mohou sportovci zúčastnit závodu na trase podle svého výběru.

Kateřina Nosková