Berani zdolali Porubu v nájezdech a mají jisté čtvrtfinále play-off
Berani zdolali Porubu v nájezdech a mají jisté čtvrtfinále play-off
Hokejisté Zlína skončili po základní části šestí, čeká je čtvrtfinále. foto: Libor Kožík, PSG Berani Zlín

Zlín, Vsetín – Potřebovali pomoc soupeře, ale nakonec to klaplo! Hokejisté Zlína vyhráli v závěrečném 52. kole základní části první ligy doma nad Porubou 3:2 po samostatných nájezdech a postoupili z šestého místa přímo do čtvrtfinále, kde narazí právě na třetí Ostravany. Berani využili zaváhání Přerova, který prohrál na ledě dvanáctého Sokolova 1:3 a klesl na osmé místo.
„Musím poděkovat hráčům, realizačnímu týmu, vedení, ale i fanouškům. Prostě všem. Hodně nám pomohli. Štěstíčko se k nám obrátilo, do šestky jsme na poslední chvíli proklouzli,“ zářil hlavní kouč Zlína Miloš Říha mladší.

Zlín, který loni sestoupil po 42 letech z extraligy, napravil pondělní porážku ve Frýdku-Místku (1:3) a připsal si pátou výhru z posledních šesti zápasů. S Porubou Berani prohrávali, když v polovině úvodní třetiny skóroval zlínský odchovanec Jakub Šlahař. Ve 14. minutě odpověděl kapitán Pavel Kubiš.

Po 109 sekundách závěrečné části otočil v přesilové hře stav Martin Lang, ale v 49. minutě vynutil prodloužení Maxim Vehovský. V rozstřelu se prosadil jako jediný ve druhé sérii Petr Mrázek a zajistil Zlínu klíčovou výhru.

Hokejisté Vsetína zakončili základní část domácí výhrou nad Kolínem 4:0 a do vyřazovacích bojů půjdou z druhého místa. K tříbodovému triumfu je dovedli Riku Sihvonen, Miroslav Holec a dvěma trefami Peter Lichanec. Brankář Maxim Žukov si připsal čtvrtou vychytanou nulu v sezoně.

„Za výhru jsme rádi, kluci splnili předzápasové pokyny a plány. Bylo znát, že soupeř potřeboval body, byl houževnatý, nebyl to snadný zápas,“ přiznal po utkání vsetínský asistent trenéra Radim Kucharczyk.

Valaši nyní musí čekat na jméno svého čtvrtfinálového soupeře, který vzejde z předkola play-off hraného na dvě vítězství. Vsetín do vyřazovacích bojů vstoupí na domácím ledě ve středu 8. a ve čtvrtek 9. března. „Neřešíme to, uvidíme, kdo na nás vyjde. Nyní potrénujeme a připravíme se na úplně jinou soutěž,“ dodal odhodlaně Kucharczyk.

Chance liga, 52. kolo

PSG BERANI ZLÍN – HC RT TORAX PORUBA 2011 3:2 PO SAMOSTATNÝCH NÁJEZDECH (1:1, 0:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Kubiš (Zavřel, Talafa), 42. M. Lang (P. Sedláček, Huf), rozh. náj. Mrázek – 10. Šlahař (Dufek, Voráček), 49. Vehovský (Vachovec, Gřeš). Rozhodčí: Šudoma, Koziol – Kučera, Peluha. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 2239. Střely na branku: 32:28.

Zlín: Huf – Gazda, Husa, Zbořil, Suhrada, Talafa, Zavřel, Riedl – Z. Sedlák, Kindl, Kratochvíl – Mrázek, Luža, M. Lang – Pospíšil, Hejcman, Kubiš – Köhler, Sadovikov, P. Sedláček.

Poruba: Dolejš – Voráček, Urbanec, Lemcke, Klimíček, Doudera, A. Sedlák, Mlčák – Vehovský, Vachovec, Gřeš – Dufek, Pšurný, Šlahař – Hrníčko, Šoustal, Bernovský – Häring, Karafiát, Brodek.

VHK ROBE VSETÍN – SC MARIMEX KOLÍN 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 12. Sihvonen (Přikryl, Š. Bláha), 48. Lichanec (Hořanský), 58. Holec (Klhůfek), 58. Lichanec (Jenyš). Rozhodčí: Micka, Mejzlík – Kleprlík, Pěkný. Vyloučení: 4:2. Bez využití. V oslabení: 2:0. Střely na branku: 32:27. Diváci: 1 849.

Vsetín: Žukov – Kajínek, Jenáček, Němec, Česánek, Smetana, Ondračka – Jonák, Berzinš, Rob – Holec, Klhůfek, R. Půček – Sihvonen, Přikryl, Š. Bláha – Hořanský, Lichanec, Jenyš – Číp.

Kolín: Soukup – Aubrecht, Gaspar, Piegl, Kukla, Zajíc, Čáp, Naar, T. Jelínek – Mar. Novák, Koukal, Z. Král – J. Sklenář, Matějček, Kadlec – D. Šedivý, Morong, K. Lang – Moravec, Pajer.

Michal Konečný