Nový koncept pětidenního Garden Food Festivalu se líbil. Jídlem žilo celé město
Nový koncept pětidenního Garden Food Festivalu se líbil. Jídlem žilo celé město
foto: MěÚ Rožnov

Rožnov - Rožnov pod Radhoštěm má za sebou třetí ročník Garden Food Festivalu, tedy přehlídky skvělého jídla, pití a zábavy. Letos byl Garden Food Festival poprvé v úplně novém konceptu – byl pětidenní (29.7. – 2.8.) a rozvržen byl do více lokalit ve městě. Návštěvníkům přinesl festival nejen zážitky z vynikajících pokrmů a nápojů, ale také setkání s michelinským šéfkuchařem Radkem Kašpárkem nebo loňským finalistou televizní soutěže MasterChef Česko Pavlem Krajčíkem.
   Garden Food Festival byl v Rožnově celkově potřetí a v novém konceptu premiérově. Kromě hlavní víkendové části v městském parku se akce konala také na Masarykově náměstí, v areálu Brillovky a ve Ville Rosenaw. Lidé tak v Rožnově ochutnali několik druhů hamburgerů, domácí hranolky, barevné sushi, delikatesy ze Srí Lanky, vynikající zmrzlinu, foi gras, asijské speciality, mořské plody, sladkou pochoutku churros a další dobroty. Degustovali nejen ve stáncích, ale také v místních restauracích a podnicích. Pořadatelský tým si v těžké době musel vyzkoušet organizaci akce za použití mnoha bezpečnostních opatření. Zorganizoval rozestupy, bezkontaktní placení i rozdělení festivalu na jídelní zóny a sektory. A to ve zcela otevřeném prostoru bez oplocení. Zatímco loni navštívilo akci kolem šesti tisíc lidí, letos to bylo i kvůli koronaviru méně. „Celková návštěvnost byla reálně na polovině, což ovšem s ohledem na současné standardy vnímáme pozitivně, protože Garden Food Festival přinesl do Rožnova p. Radhoštěm otevřený festival bez front s možností volného pohybu. Jsme vděční, že lidé pozitivně přijali formu bezkontaktního placení s vracením případného zůstatku na bankovní účet,“ uvedla ředitelka GFF Lucie Matulová z pořadatelské organizace P-TEAM z Jihlavy.
   Hlavní hvězdou gastronomické akce byl slavný televizní porotce se soutěže MasterChef Česko, šéfkuchař Radek Kašpárek. Na stage představil své menu a ukázal, že si obhajobu čtvrté michelinské hvězdy na sto procent zaslouží. „Je horko, takže jsem tomu přizpůsobil i své vaření. Začal jsem studeným předkrmem, byl to marinovaný pstruh a k němu hodně výrazná polévka z červeného zelí, k ní jsem přidal kaviár z lososovitého pstruha,“ popisoval Kašpárek. Hlavní chod byl holub s petrželí, arónií a lanýžem. Dezert byl postaven na rebarboře, kterou doplňoval vanilkový krém a ostružinový gel.
   Na festivalu nechyběl starosta Rožnova Radim Holiš, jemuž se nový koncept akce zamlouval. „Letošní nový model využil plochy nejen v parku, ale také jinde ve městě. Během celých pěti dní mohli lidé využít více prostorů, což bylo přínosem. Celkově byl festival takový vzdušnější a svěžejší. Lidé si mohli i posedět na piknikových dekách na trávě. Co jsem sbíral reakce od lidí, tak se jim festival v této podobě líbil. I za sebe mohu říct, že dle mě tohle je cesta, jakou by se měl GFF v Rožnově vydat a jakou budeme podporovat, “ řekl starosta Radim Holiš.
   Garden Food Festival v Rožnově pod Radhoštěm byl letošním prvním ze série pěti akcí. Další se koná hned o nadcházejícím víkendu v Olomouci (5. – 8. srpna), další se pak konají v rychlém sledu po sobě v Novém Jičíně (12. – 16. srpna), v Uherském Hradišti (19. – 23. srpna) a v Ostravě (26. – 30. srpna).
Bc. Marek Havran, tiskový mluvčí MěÚ Rožnov p. R.