Živé dřevěnice lákají na ukázky řemesel i valašskou kuchyni
Živé dřevěnice lákají na ukázky řemesel i valašskou kuchyni
foto: MěÚ Valašské Klobouky

Valašské Klobouky – Tři kloboucké dřevěnice, Červený dům, Stará radnice i věž farního kostela se o první zářijové sobotě otevřou, aby sem mohli zavítat návštěvníci pro jedinečné zážitky.
   Při procházce po historickém centru města se lidé mohou zastavit u valašských chalup, nahlédnout do světnic a přiblížit si živobytí našich předků. Hospodyňky příchozí pohostí, řemeslníci vezmou do rukou nářadí a pustí se do práce, rukodělní výrobci na malém letním jarmeku nabídnou drobné zboží. Své nástroje nenechají zahálet ani muzikanti, a tak bude na Živých dřevěnicích s jarmekem pěkně veselo. Přijďte si užít příjemnou lidovou atmosféru už v sobotu 5. září od 15 hodin.
   „Srdečně zveme na návštěvu Pechancovy dřevěnice, kde uvidíte všední život čtyřgenerační rodiny, do Pivečkovy dřevěnice, kde se ocitnete v ševcovské domácnosti, a také do dřevěnice na Kosence, kde zavoní v peci upečený chleba, zavrtí se kolovrátek a bude se drhnout peří. Vydejte se s námi na putování za valašskými tradicemi,“ pozvala Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky.
Všechny památkové objekty budou otevřené od 15 do 18 hodin. „Souběžně s dřevěnicemi vás pozve dál i Červený dům na Masarykově náměstí, kde se podíváte do soukenické i prvorepublikové domácnosti a také do dobové kuchyně z 50. let. Ve Staré radnici uvidíte výstavu výtvarných děl Josefa Jeřábka a Miroslava Zvonka. A když vystoupáte po schodech do výšin kostelní věže, pokocháte se výhledem na město v záři babího léta,“ pozval Jaroslav Baloušek, ředitel Kulturního a vzdělávacího střediska Valašské Klobouky.
   V areálu Kosenky oživí řemeslníci před zraky návštěvníků staré tradiční postupy, například kutí kos, výrobu šindelů a metel, tkaní na stavu, paličkování, předení a další. K občerstvení zavoní valašská kyselica i jiné dobroty a chybět nesmí ani hudba. „Dobrou náladu navodí cimbálová muzika Klobučan i vystoupení Staroměšťáků. Jako host večera zahraje v 18.30 hodin kapela Žamboši, která je držitelem dvou cen Anděl. Přijďte si poslechnout,“ pozval Jaroslav Baloušek. Malý letní jarmek pak nabídne různé valašské rukodělné zboží, panenky, dekorace, sýry, perníčky, frgály, med, šperky a jiné.
 niorů Valašské Klobouky, Nadace Jana Pivečky Slavičín a Národopisný soubor Klobučan. Za spolupráci děkujeme Římskokatolické farnosti Valašské Klobouky.
Irena Frolová, Zlin.cz