Zavzpomínali na legendárního strýca Matalíka
Zavzpomínali na legendárního strýca Matalíka
foto: MěÚ Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí – Od Matalíka k zítřku – takový byl název Galakoncertu ke 140. výročí narození nezapomenutelného valašského muzikanta Antonína Matalíka.
   Cimbálové muziky Polajka, Bača, Od Mezříča a Valašsko, Dětský folklórní soubor Ovečky a Košár, Folklorní soubor Mezříčan nebo Valašský soubor písní a tanců Bača, sólisté a další hosté se ve čtvrtek 17. června vystřídali na pódiu velkého sálu Kulturního zařízení. Po koronavirové pauze si společně připomněli 140 let, které loni uplynuly od narození Antonína Matalíka, legendárního valašského muzikanta a autora písničky My zme Valaši. „Loni se akce kvůli pandemii koronaviru neuskutečnila. Letos to situace naštěstí dovolila a diváci si jistě odnesli nezapomenutelný zážitek. Folklor má ve Valašském Meziříčí dlouhou tradici, jejímž nositelem byl právě strýc Matalík. Jsem moc rád, že nejen na jeho odkaz stále navazují nové generace a společně se tak podílejí na uchování dědictví našich valašských předků,“ zhodnotil starosta Robert Stržínek.

Antonín Matalík
* 6. 7. 1880 Valašské Meziříčí – † 28. 3. 1955 Valašské Meziříčí (74 let)
I když se Antonín Matalík vyučil prodavačem textilu, od malička měl blízko k hudbě. Hrál na housle v kapele další legendy valašské lidové muziky Jana Pelára. Po jeho smrti založil vlastní Valašskou kapelu strýca Matalíka, s níž vystupoval na tanečních zábavách, výstavách, slavnostech nejčastěji na Meziříčsku a Rožnovsku, ale zajížděl i do Prahy a Hradce Králové. Strýc Matalík je považován také za autora nekorunované valašské hymny My zme Valaši.
„My zme Valaši, jedna rodina. – Valašské hory, sú naša otčina. – My sme Valaši, chlapci jako fík. – A náš kapelník, sú strýc Matalík.“
Bc. Jakub Mikuš, tiskový mluvčí MěÚ Valašské Meziříčí