Zámek Vsetín se mění na hospodu
Zámek Vsetín se mění na hospodu
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Vsetín - Na prvorepublikovou hospodu s unikátním dobovým výčepem a řadou cenných historických artefaktů se mění jeden z výstavních sálů zámku Vsetín. Muzeum regionu Valašsko tady připravuje novou výstavu s názvem Ve stínu pípy. Vernisáž proběhne v pátek 2. října od 16:00 hodin.
   Výstava pojednává o historii pohostinství na Valašsku. Celý prostor je koncipován jako prvorepubliková hospoda, ve které najdete zajímavé dobové předměty ze sbírek Muzea regionu Valašsko, Národního muzea v přírodě Rožnov a Slováckého muzea v Uh. Hradišti. Největším unikátem je ale dobový výčep, který zapůjčil soukromý sběratel Jiří Mikulášek. Historické exponáty doplňují také interaktivní prvky. „V multimediálním kiosku například objevíte zajímavé informace o historii čtyřiadvaceti vsetínských hostinců, jež vypracovala v rámci projektu Po stopách staříčků Jana Vaculíková z Masarykovy veřejné knihovny Vsetín,“ uvedl kurátor výstavy Pavel Mašláň (na snímku).
   Výstava ve Stínu pípy se nevěnuje pouze historii samotných hostinců, ale i odvětví s nimi bytostně spjatých, tedy pivovarnictví a výrobě pálenky. Nezapomíná ani na tzv. kořaleční mor, jak je označován velký rozmach konzumace alkoholu na Valašsku ve druhé polovině 19. století. Celou mozaiku pak doplňuje spousta dobových fotografií ze sbírek Muzea regionu Valašsko.
   S tématem výstavy bude korespondovat i program muzea v rámci Vsetínské noci, která se chystá na Vsetíně v pátek 16. října.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.