Žamboši v nové sestavě zahrají na domácí půdě
Žamboši v nové sestavě zahrají na domácí půdě
foto: DK Vsetín

Vsetín – Vsetínské folkové trio, které na české hudební scéně vystupuje již dvacet let a pyšní se dokonce třemi oceněními v hudební anketě Ceny Anděl, bude opět po roce koncertovat v malém sále Domu kultury Vsetín. Příjemný hudební večer s domácími Žambochy v obměněné sestavě mohou návštěvníci strávit ve čtvrtek 7. března od 19 hodin.

„Žamboši v podstatě začínali v domě kultury, tenkrát ještě jako duo. Pořad se jmenoval ‚Folkování pod Žamboškou‘ a konal se vždy v pravidelném intervalu cca 2 měsíce,“ připomíná začátky kapely ve vsetínském kulturním domě produkční Eva Hennelová. Kapela vždy publiku představila nové písničky, a tradicí byl i hudební host. „Letos 17. prosince to bude přesně 20 let, kdy měli Žamboši v malém sále svůj první koncert, tedy první ‚Folkování pod Žamboškou‘,“ vzpomíná na první vystoupení v Domě kultury produkční Eva Hennelová. Progresivní folkaři se od dob kytary a akordeonu rozrostli o bicí, v posledních letech hrají v obměněné sestavě ve složení: Jan Žamboch – kytara, Jiří Nedavaška – bicí, Aleš Mrnuštík – basová kytara.

V průběhu dvaceti let na hudební scéně vydali Žamboši pět hudebních alb, za každé z nich byli nominováni na cenu Anděl v kategorii folk. Třikrát se jim podařilo nominaci proměnit, naposledy převzali Anděla z rukou Jana Spáleného v roce 2019 za album Louvre. V roce 2021 vydali své zatím poslední album nazvané Světlojemy. „Srdečně zveme všechny příznivce místních umělců na příjemný folkový večer,“ přidala na závěr pozvání Eva Hennelová. Předprodej na koncert probíhá od pondělí 12. února.

Mgr. Veronika Ježíková, DK Vsetín