Vyzkoušejte si modrotisk, umění zapsané na seznamu UNESCO
Vyzkoušejte si modrotisk, umění zapsané na seznamu UNESCO
Plakát. foto: Svakova

Rožnov - Chtěli byste se seznámit s historií výroby tradičního modrotisku a stát se na chvíli barvířem? Příští týden máte hned dvě šance. Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm totiž připravili dílničky s názvem Tmavomodré řemeslo.
   Modrotisk je unikátní technika ručního barvení textilu, která se dostala loni na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Od 18. století zdobí typické modrobílé prvky různé moravské kroje. K tisku se tradičně používají dřevěné formy se vzory, které jsou buď vyřezané, nebo vytvořené pomocí zapuštěných kovových drátů a plechů. Některé matrice na tisk jsou staré až 300 let a patří mezi rodinné poklady, není výjimkou, že je používá i sedmá generace tiskařů.
   Do tajů tohoto řemesla vás zasvětí v úterý 5. 2. a čtvrtek 7. 2. mezi 17.00 a 19.00 v Sušáku ve Valašském muzeu v přírodě. První hodinu Mgr. Sabrina Pasčinyková představí historii tradiční výroby, v druhé části si modrotisk vyzkoušíte vlastnoručně. Vstupné je 80 Kč, počet účastníku je omezený, rezervace na tel. č.: 730 806 618.
Sára Schneiderová