Výstava zachycuje zimní tradice na Valašsku
Výstava zachycuje zimní tradice na Valašsku
foto: Muzeum regionu Valašsko

Vsetín – Hlavní lidové zvyky dodržované na Valašsku během zimních měsíců zachycuje výstava fotografií Od adventu po fašanky, která odstartuje v sobotu 26. listopadu v Muzeu regionu Valašsko na zámku Vsetín. K vidění je 51 snímků od trojice autorů Miroslava Pinďáka, Martina Trčky a Martina Křižky. Prohlédnout si je můžete do 26. února 2023.

Výstava přibližuje největší zvykoslovné události zimy (advent, tradiční obchůzky tajemných bytostí, vánoční svátky, Tří krále a slavnosti masopustu), kdy se v relativně krátkém časovém úseku tří měsíců střídají období pokání, veselí, pokory a příprav na 40denní předvelikonoční půst.

Členové fotoklubu KFA Brumov-Bylnice Miroslav Pinďák a Martin Trčka, spolu s dalším zkušeným fotografem Martinem Křižkou, zachytili tradice dodržované v Lačnově, Horní Lidči a Valašských Kloboukách. „Ze snímků dýchá úžasná barevnost, pestrost a jedinečná atmosféra, kterou naši předkové s těmito zvyky spojili. Zároveň se zde zrcadlí lidová kultura, prolínání tradičního a moderního i každodenní všední život na Valašsku s momenty štěstí, euforie, vděčnosti a radosti,“ uvedla kurátorka výstavy Lenka Šemorová (na snímku).

Výstavu Od adventu po fašanky si můžete přijít prohlédnout každý den kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hodin. „S adventem začíná období, které je spojené s řadou nejrůznějších tradic a lidových zvyků. Přijďte se naladit na jejich atmosféru a zároveň nasát ono krásné kouzlo blížících se Vánoc. Výstava potrvá do 26. února roku 2023, v neděli 19. února proběhne i závěrečná dernisáž,“ pozvala Šemorová.

Na zámku Vsetín můžete navštívit i další zajímavou výstavu Jak se do lesa volá, která zachycuje historii lesů v našem regionu z pohledu různých oborů lidských činností. Rozhodně nevynechejte ani velkou stálou expozici o Valašsku a další návštěvnická lákadla jako Templářský sklípek s rytířskou hernou či vyhlídka z 60 metrů vysoké zámecké věže. Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz a Facebooku nebo Instagramu @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko