Výstava v Galerii Sýpka. Silvia Saparová - Instant Presence
Výstava v Galerii Sýpka. Silvia Saparová - Instant Presence
foto: KZ Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí – Ve středu 29. listopadu proběhne od 18.00 hod. v Galerii Sýpka vernisáž výstavy Silvie Saparové Insdtant Presence. Výstava potrvá do 4. 2. 2024.

Silvia Saparová (1975) je fotografka mnohých autorských poloh. Od téměř abstrahujících zátiší Telesnosti (2000) a Genetypy (2001) přes inscenované portréty podrobující zkoumání partnerské vztahy Couples (1999), Women in Condition (2005–2010) se v průběhu desátých let dostává k sugestivním meditativním portrétům mladých žen, už bez návaznosti na společenský kontext – Iné ženy (2011), Next Generation (2011– 2018). Svůj přirozený vztah k imaginaci a inscenaci paralelně obohacovaný citlivým propojením reality a iluze tak postupně transformuje do zájmu o čistě intuitivní mapování podstatného.

Její nejnovější projekt Instantná prítomnosť (2021-2023) je proto logickým vyústěním tohoto vnitřního pohybu od aktuálního k nadčasovému a od zobrazujícího k naznačujícímu. Autorka tu zúročuje svůj zájem o fotografické experimenty a (často podvratnou) sebereflexi fotografického média. Pomocí fotoaparátu Instax elasticky spojuje svůj zájem o ženské tělo a tvář jako místa introspekce s prostory a objekty přehlížené každodennosti. Vzniklé fotografie dalším zvětšením zbavuje typické vizuality závislé na plastovém nosiči, čímž náhle odkrývá nuance a samotnou esenci instantního materiálu. Obrazy, pohybujíce se často na hranici identifikovatelného, tak dokážou svým tichem tlumočit naléhavé odkazy o nás samotných – „odhaľujú čas ako trvanie, ale zároveň aj ako bezprostredné zadržanie minulého a jeho následnú anticipáciu v instantnej prítomnosti“.

Lucia L. Fišerová