Výstava Samostatně spolu poodhalí příběhy z česko-slovenské hranice
Výstava Samostatně spolu poodhalí příběhy z česko-slovenské hranice
foto: Libor Fojtík, MKUH

Zlínský kraj – Od prvního listopadového dne zaplní foyer uherskohradišťského kina Hvězda výstava fotografií nazvaná Samostatně spolu. Ta mapuje podivuhodné příběhy z česko-slovenské hranice po rozpadu Československa. Fotografie Libora Fojtíka zachycují příběhy lidí, a dokonce celých obcí, které nová hranice před třiceti lety rozdělila.

Od 1. listopadu hostí foyer kina Hvězda v Uherském Hradišti výstavu fotografa Libora Fojtíka, na které spolupracoval s reportérem Martinem Bibenem. Série fotografií s názvem Samostatně spolu nese podtitul Podivuhodné příběhy z česko-slovenské hranice.

Výstava návštěvníkům přiblíží příběhy z míst, o kterých nebylo dlouho jasné, do které z nově vzniklých republik v roce 1993 mají patřit. Jde o příběhy lidí a někdy taky celých obcí, kterým rozdělení státu zasáhlo do osudů a změnilo je. Fotografie ale zachycují taky místní folklór a přetrvávající tradice.

Výstava bude k vidění až do 29. listopadu. Nutno ale podotknout, že její autor je zároveň letošním spolukurátorem bilanční výstavy Ohlédnutí.

Libor Fojtík se ve své tvorbě zaměřuje hlavně na sociální dokumentární a reportážní fotografii. Zabývá se tak důležitými tématy současnosti. Fotografoval už v mnoha zahraničních zemích, jako je Nový Zéland, USA, Mongolsko, Vietnam, Japonsko, Indie nebo Pákistán. Za své snímky získal taky řadu ocenění v mezinárodních i domácích soutěžích, například 1. místo ve FRAME 2010, 1. místo na Czech press photo 2010 nebo 3. místo na Photo Annual Awards 2014.

Gabriela Škrabalová