Výstava o sklárně v Karolince spěje do finále
Výstava o sklárně v Karolince spěje do finále
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Vsetín – Už jen do konce letních prázdnin můžete na zámku Vsetín navštívit velkou výroční výstavu s názvem Sklárna v Karolince – 160 let od založení. Nahlédněte s Muzeem regionu Valašsko do historie kdysi věhlasné huti, jež v dobách největší slávy dodávala výrobky do celého světa, ale v loňském roce musela kvůli útlumu celého oboru definitivně ukončit svou činnost.
   Sklárnu vybudoval v roce 1861 podnikatel Salomon Reich a pojmenoval jí podle své nevlastní matky Karolinina huť. Tehdy se ještě továrna nacházela v katastru Nového Hrozenkova. Postupem času však kolem ní vyrostla rozsáhlá sklářská kolonie, jež se roku 1949 osamostatnila a v roce 1951 byla přejmenovaná na Karolinku.
  Výrobky sklárny nesly v průběhu její dlouhé historie značky čtyř velkých společností: S. Reich & Co., Českomoravské sklárny, Moravské sklárny a nakonec Crystalex. „Kromě tuzemských i zahraničních trhů putovaly produkty také do sbírek našeho muzea, díky čemuž se můžeme pyšnit nejucelenější kolekcí skla z Karolinky. Přes 2 000 kusů výrobků doplňuje i dobová kresebná dokumentace a další historické artefakty,“ uvedla kurátorka výstavy Olga Méhešová (na snímku č. 1).
   Muzeum regionu Valašsko v rámci výstavy Sklárna v Karolince – 160 let od založení nabízí výběr nejzajímavějších sbírkových předmětů, které přibližují postupný vývoj výroby i továrny samotné. „Jádrem je nápojové a stolní sklo od konce 19. století až po poslední kolekce zdobené ve sklárně do roku 2020. Představu o výrobě pak dokreslují návrhy, výkresy, výrobní dokumentace či katalogy zboží. Prohlídka výstavy je zpestřena i o projekci v TV, interaktivní mapu, hry a kvízy v multimediálním kiosku či kreslení do sklářského písku,“ doplnila další kurátorka výstavy Kamila Valoušková.
   Výstavu už viděly tisíce lidí z širokého okolí. Pokud jste to ještě nestihli, máte možnost do 31. srpna. Při návštěvě zámku Vsetín si můžete prohlédnout i další dvě zajímavé výstavy INTERFOTOKLUB Vsetín 2020 (do 12. září) a Milování v přírodě (do 26. září). Rozhodně nevynechejte ani stálou expozici o Valašsku, oblíbený Templářský sklípek s rytířskou hernou ani další lákadla včetně nádherné vyhlídky z 60 metrů vysoké zámecké věže. Prohlídku si můžete zpestřit pátrací hrou po pokladu s názvem Letní dobrodružství v muzeu. „Návštěvu zámku Vsetín mohu rozhodně vřele doporučit. Nabídka Muzea regionu Valašsko v sobě spojuje zábavu a zajímavé poznání pro děti i dospělé. Může to být skvělý tip na společný rodinný výlet,“ pozvala Zuzana Fišerová, radní pro kulturu a školství Zlínského kraje, který je zřizovatelem Muzea regionu Valašsko.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko