Výstava JSEM SESTRA nyní ve Vsetíně, kde vznikla část fotografií
Výstava JSEM SESTRA nyní ve Vsetíně, kde vznikla část fotografií
Štreit při focení ve vsetínské nemocnici. foto: Nemocnice Vsetín

Vsetín - Vzdát hold práci sester a vyzvednout jejich přínos pro společnost je cílem putovní výstavy fotografií JSEM SESTRA, která nyní zavítala do Vsetína. Právě ve Vsetínské nemocnici část fotografií vznikla, a je to i místo, kde se narodil jejich autor, významný český fotograf světového významu, profesor Jindřich Štreit. Výstava je k vidění v přízemí a prvním patře nové obchodní galerie na ulici Smetanova (Smetanova obchodní galerie), a bude, pokud to epidemiologická situace dovolí, až do 13. listopadu 2020. Vzhledem ke stávající koronavirové krizi je aktuálnější, než kdy dříve.
   „Je nám velkou ctí, že se sestry Vsetínské nemocnice mohly podílet na vzniku těchto fotografií a myslím, že jsme neváhali ani minutu, když jsme byli osloveni s nabídkou spolupráce. Zvlášť, když jejich autorem byl právě pan profesor Štreit, který má ke Vsetínu i k naší nemocnici velmi blízký vztah. Stejně tak i my k němu,“ uvedla ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková s tím, že snímky vznikaly v červenci loňského roku na interně a oddělení následné péče. Zástupci Vsetínské nemocnice se účastnili vernisáže v Olomouci, která letos v lednu odstartovala putování po České republice. „Byl to pro nás impuls připojit se k aktivitám Mezinárodního roku sester a porodních asistentek a rozvíjet je. Celým rokem nás provází slogan: Moje práce má smysl, jsem SESTRA. Připravili jsme řadu dalších akcí, které se kvůli koronavirové pandemii nakonec nemohly uskutečnit. Velmi jsme si ale přáli, abychom výstavu mohli přivézt do Vsetína, a jsme rádi, že se to zdařilo,“ doplnila ředitelka.
   Z návratu snímků do Vsetína má radost i jejich tvůrce. „Na fotografování ve Vsetínské nemocnici vzpomínám neuvěřitelně a krásně. Průvodci se nám úžasně věnovali, sestry a další zdravotníci byli skvělí. Fascinovalo mě oddělení následné péče, zdravotníci se tam právě starali o starého muže, ošetřovali jej, koupali. Byl to velmi emotivní, silný moment. Nejsilnější z celého fotografování ve všech nemocnicích,“ zavzpomínal profesor Jindřich Štreit.
   Z jeho fotografií i vyprávění je zřejmé, jak velmi si váží práce zdravotníků, současná koronavirová situace jeho pocity ještě prohloubila. „Vnímám, jak je práce zdravotní sestry důležitá, neobejdeme se bez nich. Dávají pacientům tolik energie, síly, která jim pak může v osobním životě chybět a často i chybí. Myslím na ně často a přeji jim, aby současnou vypjatou situaci zdravotníci společně zvládli,“ vysvětlil Jindřich Štreit a poslal vzkaz do Vsetínské nemocnice.
   V rámci příprav výstavy pořídil Jindřich Štreit čtyři tisíce snímků, ze kterých vybral čtyřiadvacet, sedm ze Vsetína. Kromě Vsetínské nemocnice se fotografovalo ve Fakultní nemocnici Olomouc, Nemocnici Šternberk a v Hospicu Sv. Lukáše v Ostravě. Výstava, kterou inicioval Spolek vysokoškolsky vzdělaných sester, je hlavní akcí české účasti v mezinárodní kampani Nursing Now. Globální projekt The International Council of Nurses a World Health Organization má zviditelnit význam sester a přínos pro společnost, podpořit jejich vliv.
   „Profese sestry patří mezi nejnáročnější a nejodpovědnější. Jejich hlavním posláním je pomáhat. Pomáhat lidem nemocným, být jim nablízku, vnímat jejich potřeby, jejich trápení, pomoci jim s bolestí těla i duše a mnohdy je i provázet na cestě poslední. Přeju jim, aby měly stále dostatek energie, aby svou práci vykonávaly s láskou a ona jim přinášela uspokojení, a aby měly stále spoustu důvodů mít na tváři jejich krásné, uklidňující a uzdravující úsměvy,“ dodala ředitelka Vsetínské nemocnice a pozvala k návštěvě této výstavy.
   Odkaz na video k výstavě: https://www.youtube.com/watch?v=XMjaz-prYBg&feature=emb_title.
Ing. Lenka Plačková, PR a marketing Vsetínské nemocnice