Výstava ilustrací: Artuš Scheiner – Pohádky a jiné příběhy
Výstava ilustrací: Artuš Scheiner – Pohádky a jiné příběhy
foto: TKA

Rožnov – Úterý 4. dubna až středa 28. června 2023 - 8:00 - Galerie Na Radnici

Artuš Scheiner (1863–1938) byl významný český ilustrátor, od jehož narození letos uplyne 160 let. Jeho obrázky znají v podstatě všichni, jen to mnozí nevědí – právě jeho kresby provázejí ta nejklasičtější vydání pohádek Karla Jaromíra Erbena nebo Boženy Němcové.

Scheinerova cesta k výtvarné tvorbě nebyla přímočará. Vystudoval reálku a poté řadu let působil jako úředník na zemském finančním ředitelství. Jeho umělecké nadání bylo však natolik mimořádné, že se i jako samouk téměř ve čtyřiceti letech dokázal prosadit v prostředí, jemuž dominovali akademicky vzdělaní tvůrci. Scheinerův výtvarný názor spoluutvářela secese, která vyhovovala jeho smyslu pro pohádkovou snovost i citu pro ornament. Coby časopisecký a knižní ilustrátor ovšem už na přelomu 19. a 20. století prokázal, že je bytostný figuralista, kterého zajímá psychologie jeho hrdinů, ale že mu nechybí ani humor. Jako kreslíř se navíc už před I. světovou válkou prosadil i v zahraničí, knihy s jeho výtvarným doprovodem vyšly v Dánsku, Francii, Německu nebo USA. Za první republiky se z něj brzy stal uznávaný klasik a jeho ilustrací a obálkových kreseb si cenila i ta největší domácí nakladatelství. Společně s Martou Voleskou také vytvořil čtrnáctidílnou sérii dětských knížek o Kulihráškovi, která měla velký úspěch u čtenářů i kritiky.

Po II. světové válce byl bohužel Artuš Scheiner komunistickým režimem zavržen, jelikož byl vykládán jako nejtypičtější reprezentant „formalismu a naturalismu“ v tvorbě pro děti. Později byly vzaty na milost alespoň jeho ilustrace knížek Erbena a Němcové, které státní nakladatelství Artia vydávalo i v cizojazyčných mutacích pro zahraniční trhy. Skutečného docenění se ovšem Scheiner postupně dočkává teprve nyní, více než třicet let od pádu komunismu.
Výstava Pohádky a jiné příběhy představuje průřez Scheinerovou kreslířskou tvorbou.

Kurátor výstavy Tomáš Prokůpek.

Výstava začíná 4. 4. a potrvá do 28. 6. Je otevřena pondělí, středa 8-17 hodin, úterý, čtvrtek a pátek 8-14 hodin.

TKA