Vsetínský festival Jeden svět uvede 10 filmů
Vsetínský festival Jeden svět uvede 10 filmů
Filmový festival Jeden svět začíná v úterý.

Vsetín - Vsetín se letos zařadil po bok 35 dalších měst, kde bude probíhat mezinárodní filmový festival Jeden svět. Po desetileté pauze se tak nejlepší dokumenty o lidských právech, životním prostředí a problémech globalizované společnosti vrací na Vsetín, a to od 10. do 13. dubna. Podrobný program festivalu je k nalezení na www.jedensvet.cz/2018/vsetin „Můžete se těšit na celkem 10 snímků, pro které jsme se snažili vybrat netradiční místa. Promítat budeme v bývalém kině v Besedním domě, které z posledních let znáte spíš jako prostor pro páteční diskotéky, v knihovně, populárním klubu Tři opice i v rodinném centru Sluníčko. Díky podpoře vsetínského Domu kultury vtáhneme do dopoledních projekcí i stovky studentů středních a základních škol,” přiblížil program festivalu jeho hlavní koordinátor David Kopecký.
   Z letošního výběru stojí určitě za zmínku „Náš nový prezident“ o vlivu ruské propagandy na americké volby, syrový obraz zvěrstev páchaných v Sýrii „Město duchů“, dokument „Hranice práce“ o nejhorších zaměstnáních v Česku nebo vizuálně působivý „Azurová“ o dopadech člověka na ekosystém oceánů.
   „Díky projekcím vhodným pro neslyšící a nevidomé se navíc festival snažíme otevřít skutečně pro všechny. S audikomentářem a titulky pro neslyšící máme připraveno celkem 5 dokumentů napříč tématy a světem,” představil letošní novinky David Kopecký.
   Po promítáních láká návštěvníky festivalový program ještě na pofilmové debaty z řad režisérů, odborníků, aktivistů nebo novinářů. „Účast přislíbil například režisér snímku ,Až přijde válka’ Jan Gebert, který svůj snímek představil i na letošním festivalu Berlinale. Těšit se můžete i na třešničku v podobě doprovodného programu, kde si budete moci v Káčku v knihovně vyzkoušet, jaké je to sledovat dokument ve virtuální realitě s obrazem 360°,” láká návštěvníky David Kopecký. „Letošní ročník Jednoho světa vybízí k aktualizaci systému, po dlouhé zimě určitě aktualizaci a pořádný restart ocení i vaše hlavy, tak si to nenechte ujít,” uzavřel Kopecký.
   Další informace a aktuality sledujte na facebooku Jeden svět Vsetín nebo na webu www.jedensvet.cz/2018/vsetin
Zora Jandlová