Vsetínské kulturní léto rozzáří mezinárodní folklór
Vsetínské kulturní léto rozzáří mezinárodní folklór
foto: DK Vsetín

Vsetín – Nadcházející čtvrtek 24. srpna se Vsetínské kulturní léto ponese v netradičním duchu, diváci budou moci zhlédnout ukázku z letošního 54. Mezinárodního folklorního festivalu Liptálské slavnosti. Exotického vystoupení se zhostí zahraniční soubory z Indonésie, Maďarska a Argentiny. Akce proběhne od 16 hodin v Pánské zahradě.

Během pozvánky na Liptálské slavnosti vystoupí hned tři soubory z celkového programu. Prvním bude indonéský Kinanthi Budaya & Albayan z Jakarty čítající 35 tanečníků, kteří mezi jinými tanci předvede nejpopulárnější tanec Saman neboli tanec tisíce rukou. Tento tanec se vyznačuje rychlým rytmem a harmonií mezi tanečníky. Soubor kromě České republiky navštívil také Nizozemsko, Belgii, Francii či Německo.

Poté přijde na řadu maďarský soubor Bihari Janos z Budapešti, který od roku 1954 sdružuje společně s dětskými soubory více než dvě stě členů. „Náš soubor od počátku hledal způsoby, jak maďarský lidový taneční poklad představit na jevišti. Lidová tradice pro nás není jen souborem historických dokumentů a archiválií, ale také zdrojem nových lidových tanců. Čerpat z nepřeberného bohatství hodnot lidového umění a přivést na jeviště rozmanitost a krajinné verze maďarské lidové hudby a tance, to je smysl a krása práce našeho souboru,“ říká k činnosti souboru jeho zakladatel János Bihari.

Program zakončí Ballet Folclórico Raices Nuevas z Argentiny, který se zúčastnil mnoha významných festivalů jako National Coastal Music Festival, National Yerba Mate Festival, Provincial a National Orchid Festival. Tento soubor také objel celé pobřeží Atlantiku, přičemž se mu podařilo opakovaně vystoupit na hlavní scéně Cosquína a Národního festivalu Malambo v Córdobě.

Na programu letního kina, které proběhne ve 21:30 na Dolním náměstí, je slovenské historické drama Piargy v režii Iva Trajkova. Mladá a chudá Juliša se provdá za bohatého statkáře Martina. Ocitá se v rodině, kde vládnou velmi tvrdá pravidla. Navíc se nedokáže ubránit svodům svého tchána, do kterého se zamiluje. Vzniká tak podivný milostný trojúhelník. Na své si přijdou diváci realistického dramatu, které je v tomto případě svědectvím o hříšné vesnici, jež v roce 1939 zmizela ze světa. V hlavní roli se představí slovenská herečka Judit Pecháček známá českým divákům z filmu Fair Play.

V případě nepříznivého počasí se vystoupení folklorních souborů ani letní kino nekoná.

Další čtvrtek 31. srpna pestré Vsetínské kulturní léto společně zakončíme. Posledním interpretem letošního ročníku bude vsetínská teenagerská kapela Docela, která má ve svém repertoáru řadu českých i zahraničních songů. Následovat bude česká road movie komedie Jana Prušinovského Grand Prix, ve které se představí herci ze seskupení Tři tygři Štěpán Kozub a Robin Ferro společně s Kryštofem Hádkem.

Jakub Hekl, DK Vsetín