Vsetínská knihovna v pondělí otevřela. V omezeném provozu
Vsetínská knihovna v pondělí otevřela. V omezeném provozu
foto: Masarykova veřejná knihovna Vsetín

Vsetín - Na základě usnesení vlády ČR ze dne 23. dubna 2020 obnoví Masarykova veřejná knihovna Vsetín svůj provoz v omezeném režimu a se zvýšenými hygienickými opatřeními. Zaměří se především na výpůjční služby a umožní lidem v plném rozsahu půjčovat a vracet knihy a další druhy dokumentů. Stejně s knihovnou otevře i Turistické informační centrum Vsetín. V pondělí 27. dubna otevřela pouze centrální půjčovna, zbytek provozů na Dolním náměstí pak od úterka 28. dubna.
   Původně plánovaný termín otevření knihoven 8. června 2020 byl, rozhodnutím vlády (ze dne 23. dubna), změněn na pondělí 27. dubna 2020. Ředitelka knihovny Daniela Divínová k tomu uvádí: „Neříkám, že nás toto rozhodnutí trochu nezaskočilo. Původně jsme počítali s termínem otevření o měsíc a půl později, čemuž jsme přizpůsobili i vcelku náročnou přípravu a nutné interní práce v knihovně. Ale naši uživatelé jsou pro nás to hlavní a opravdu se nám po nich celou dobu uzavření stýskalo. Takže jsme mobilizovali síly, personál a prostředky, abychom mohli knihovnu otevřít, i když prozatím v omezeném provozu“.
   Znovuotevření knihovny v omezeném režimu budou doprovázet zvýšená hygienická opatření. Stejně jako například v maloobchodních prodejnách, budou muset uživatelé i knihovníci používat desinfekci a ochranné pomůcky, dodržovat rozestupy a počet osob v půjčovnách se omezí. Věříme, že do budovy nebudou vstupovat návštěvníci s akutními zdravotními potížemi odpovídajícími virové infekci nebo podléhající karanténě.

Provozní doba knihovny i informačního centra bude prozatím v těchto časech:
pondělí - pátek v době 9-10 hodin pouze pro občany ve věku 65+
pondělí, úterý, pátek v době 10–12 a 13-16 hodin
středa, čtvrtek v době 10-12 a 13-17 hodin

   Knihovna bude zpřístupněna především pro půjčování a vracení knih a dalších druhů dokumentů a poskytování informačních služeb. Čtenářům, kteří mají doma knihy a další druhy dokumentů, vypůjčené před uzavřením knihovny (13. března 2020), je výpůjční doba prodloužena do termínu 27.5.2020. Po této lhůtě se opět začne generovat zpozdné (nevztahuje se na závazky vzniklé před uzavřením knihovny). Stále beze změn fungují on-line služby knihovny.
   Předpokládáme, že tento stav potrvá do 25.5.2020, kdy by se měly povolovat další aktivity, jako například kulturní a vzdělávací akce. S tímto datem, pokud to epidemiologická situace dovolí, by také knihovna obnovila služby kopírování, tisku, zpřístupnila čítárny, studovnu, veřejný internet, dětské knihovny Luh a Rokytnice a další služby. „V tuto chvíli je stále nouzový stav a těžko lze úplně předvídat další vývoj a termíny. Jsme svědky stále se měnící situace doslova ze dne na den a na tu pak aktuálně reagujeme, jak už jsme se o tom několikrát přesvědčili. Snažíme se dělat maximum pro spokojenost, ale také bezpečnost a ochranu jak nás knihovníků, tak uživatelů," dodala Divínová.
   Knihovna je zde pro vás, neváhejte ji kontaktovat. Veškeré informace poskytneme na telefonu 575 755 141, 721 220 538, 734 417 893 nebo na kontaktních mailech půjčoven: centralnipujcovna@mvk.cz, kklub@mvk.cz, studovna@mvk.cz, detske@mvk.cz, luh@mvk.cz, rokytnice@mvk.cz, ic.vsetin@mvk.cz nebo centrální e-mail: mvk@mvk.cz
Sledujte náš web www.mvk.cz a sociální sítě, kde informace pravidelně aktualizujeme.
Kateřina Janošková, Masarykova veřejná knihovna Vsetín