Víkend v Rožnově: Folklor, dechovka i výstavy
Víkend v Rožnově: Folklor, dechovka  i výstavy

Rožnov - Setkání dechových kapel a Muzicírování se Soláněm ve Valašském muzeu v přírodě, Zahradní slavnost nebo hned několik zajímavých výstav. Takový je program na první zářijový víkend v Rožnově pod Radhoštěm.
   Domov pro seniory Rožnov připravil na páteční odpoledne (6. září) Zahradní slavnost (od 15 hodin), která se uskuteční v rámci Dnů sociálních služeb v Rožnově. Na programu je vystoupení valašského souboru písní a tanců Radhošť, ukázky canisterapie, soutěž o věcné ceny v petanque a ruských kuželkách a jiné.
   Valašské muzeum v přírodě zve v sobotu 7. září na setkání valašských dechových kapel. V programu nazvaném Hrála muzika se v areálu Dřevěného městečka od 14 hodin představí dechová hudba Valaška z Valašských Klobouk, dechová hudba Kotáranka z Lužné, dechová hudba Zubřanka ze Zubří a dechová hudba Záhořané z Prostřední Bečvy.
   V neděli 8. září se na Komorním amfiteátru Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě koná Muzicírování se Soláněm - tradiční koncert cimbálové muziky Soláň a jejího hosta. Tím bude letos cimbálová muzika Danaj ze Strážnice a také řada vynikajících pěveckých sólistů: Magdalena Múčková, Ludmila Vašková, Michaela Bařinová, Jan Gajda, Pavel Ptáček, Jan Zaviačič, Petr Galečka a Karel Petružela.
   Až do 28. září je možné v Rožnově zajít na společnou výstavu dvou významných umělců Ivy Mrázkové a Pitta Brandenburgera, která se koná v prostorách galerie CREARS je v termínu od konce srpna.
Další výstavou v Rožnově je výstava s názvem Marius Kotrba 60. Koná se při příležitosti nedožitých 60. narozenin rožnovského sochaře a malíře Maria Kotrby v industriálním prostoru bývalé továrny Loana, dnes zrekonstruovaného komplexu s názvem Brillovka. Výstava potrvá do 5. října.
   V budově Sušák ve Valašském muzeu v přírodě se koná výstava Ludmily Vaškové s názvem Sbírání v zahradě. Jedná se o soubornou výstavu rožnovské výtvarnice Ludmily Vaškové při příležitosti významného životního jubilea. Výstava zpřístupňuje návštěvníkům autorčinu tvorbu na poli kresby, ilustrace, malby, grafiky a keramiky.
   Až do konce září jsou k vidění v Rožnově pod Radhoštěm sochy s písku, které pořádá Art centrum Dagi již pošesté. Letos je výstava zaměřená na téma Afrika a k vidění je celkem dvanáct soch zpracovaných z 250 tun písku. Areál pískových soch na Palackého ulici je otevřen kromě pondělí denně 10 do 12 a poté od 13 do 17 hodin.
   V září můžete zajít v Rožnově také na Jurkovičovu rozhlednu, a to denně od 9 do 17 hodin. Na rozhlednu se dostanete půlhodinovou procházkou lesem po zelené turistické značce přímo z parkoviště u Mlýnské doliny u Valašského muzea v přírodě, možný je také průchod přímo z  muzea bránou přes Valašskou dědinu.
   Kompletní kalendář akcí, ale také například webkamery z města i okolí, informace k parkování ve městě a další důležité informace o akcích a atraktivitách Rožnova, najdete vždy na turistickém webu města www.visitroznov.cz.
Marek Havran, MěÚ Rožnov p. R.