Ve Zlíně se otevírá nové muzeum
Ve Zlíně se otevírá nové muzeum

Zlínský kraj – V úterý 28. května 2024 v 10:00 proběhne ve Zlíně na ulici Vodní 1972 slavnostní otevření Muzea map. Jeho cílem je seznámit veřejnost s výjimečností kartografie a zároveň podpořit rozvoj cestovního ruchu v kraji. Těšit se můžete na historické zajímavosti i spoustu interaktivních prvků.

Za zrodem muzea, které je svým zaměřením v Evropě poněkud netradiční, stojí Milan Paprčka – majitel kartografického vydavatelství turistických map a nakladatelství fotografických publikací. „Již jako malý chlapec jsem velmi obdivoval mapy a snil jsem o zpopularizování kartografické činnosti. A protože jsme v současnosti největšími vydavateli map v České republice i na Slovensku, rozhodl jsem se podělit s veřejností o naše znalosti i praktické zkušenosti v oblasti kartografie a otevřít muzeum zaměřené na mapování krajiny,“ řekl. Jelikož je pilotem z povolání, prosadil si také letecký simulátor, díky němuž se budou návštěvníci moci virtuálně proletět nad krajinou jim známou i dosud blíže nespatřenou. „Zvolíte si, jakým letadlem chcete letět, a už je jen na vás, zda se vydáte na letecký průzkum Zlína nebo z ptačí perspektivy raději prozkoumáte třeba Velikonoční ostrovy,“ dodává Paprčka.

Prohlídka muzea trvá přibližně hodinu a půl. Doplňují ji aktivity, které zaujmou děti i dospělé. „Návštěvník se u nás seznámí s vývojem kartografie ve světě i v České republice a také zjistí, zda lze mapám skutečně věřit. Dozví se rovněž, jak z krajiny vlastně mapa vznikne, na vlastní kůži vyzkouší práci kartografa nebo otestují své znalosti na slepé malované mapě České republiky,“ doplňuje manažerka muzea Marie Machů. Součástí prohlídky je i pískový model krajiny s rozšířenou realitou. Návštěvníci si tady mohou z písku vytvořit vlastní krajinu a pozorovat, jak se mění čáry vrstevnic i barvy v této krajině.

Kromě stálé expozice si až do konce roku můžete prohlédnout výstavu s názvem Nejkrásnější barokní mapy Čech a Moravy. Budete mít jedinečnou možnost potěšit se pohledem na desítky vzácných originálů, které tematicky vychází z unikátní mapy Čech z roku 1720, jejímž tvůrcem je císařský kartograf Jan Kryštof Müller. „Toto dechberoucí dílo můžete v České republice spatřit pouze na několika místech a my jsme velmi hrdí na to, že jsme se na okamžik stali jedním z nich. Dalším skvostem, který máme dočasně mezi exponáty, je Atlas Čech od královského kartografa Thomase Lópeze. Do současnosti se dochovaly pouze tři jeho výtisky, přičemž dva z nich bychom našli ve Španělsku,“ popisuje Machů.

Od začátku května muzeum fungovalo ve zkušebním provozu a probíhalo ladění posledních detailů. „Úplně první prohlídku jsme pořádali pro dámy ze zlínského Senior Pointu, cestu si k nám však našli i příznivci kartografie z Chlumce nad Cidlinou nebo z Prahy. Ohlasy byly velmi pozitivní, proto věřím, že se nám podaří podpořit rozvoj kulturního i cestovního ruchu ve Zlíně,“ uzavírá manažerka muzea.

Mgr. Marie Machů, manažerka muzea