V rožnovském městském parku je k vidění výstava Mladých vlků běhá v okolí tomto dosti
V rožnovském městském parku je k vidění výstava Mladých vlků běhá v okolí tomto dosti
foto: MěÚ Rožnov

Rožnov – Společná výstava tří mladých sochařek Kateřiny Komm, Nikoly Emmy Ryšavé a Lindy Wrong probíhající v rožnovském Městském parku sestává jednak z prací již dříve prezentovaných, hlavní významový celek ale tvoří nové sochy a textové objekty site-specific charakteru na téma „paměť místa“. Prolínání individuální a historické paměti, prostupnost osobního příběhu a obecně sdíleného archetypu jsou základní významové roviny, v nichž se všechny tři autorky setkávají, současně se ale zajímavě rozcházejí svými individuálními výrazovými formami.

„V pracích KATEŘINY KOMM vnímáme výjimečnou schopnost otevírat silná obecná témata skrze fragmenty osobních výpovědí. Do výstavy je symbolicky zařazena jedna ze soch souboru Kodáda Rudá a Medzeba Holatá (je krásné, když se rodina sejde u večeře), mnohavrstvého asociativního obrazu událostí, vjemů a prožitků. Autorka jej vytvořila v roce 2017 jako reflexi mezilidských vztahů v rámci několika generací rodiny, z níž pochází. Ve výstavě je zastoupena i autorčina charakteristická tvůrčí linie inspirovaná historickými objekty mimoevropských kultur – sochu Ruta (2019) vytvořila na základě archeologického exponátu, jednoho z nejstarších vozů z čínské provincie Sečuán, fascinována samotnou jeho formou. NIKOLU EMMU RYŠAVOU dlouhodobě zajímají archetypy pohádkových příběhů, především jejich častá blízkost hororovým scénám. Osudy bytostí nám dobře známých z pohádek a legend zpřítomňuje vlastními přepisy prostřednictvím forem živých expresivních barev. Do výstavy je zařazen její charakteristický figurální soubor inspirovaný legendami křesťanských světců – jejich atributy autorka transformuje do výrazu spjatého s rovinou osobní, pracuje například s tématy samoty a křehkosti. Pro sochařský rukopis LINDY WRONG je charakteristická figurální forma a čitelná narativnost. Vystavený LUV Bazar (2022) vytvořila jako novodobou parafrázi Paridova soudu, jeho formou jakýchsi reliéfních obrazů navazuje na práci Listening the City vytvořenou během rezidenčního pobytu v německém Řezně roku 2021“, představila autorky kurátorka výstavy Iva Mladičová.

Při vytváření site-specific části výstavy se autorky inspirovaly pohádkou O vojákovi, synu kovářově zaznamenanou spisovatelem a knězem Benešem Methodem Kuldou (1820–1903), jehož rozsáhlý soubor Pohádek a pověstí Rožnovska vydalo v roce 1963 Státní nakladatelství krásné literatury.

„Výstava bude zahájena vernisáží v městském parku u hudebního altánu ve středu 20. července. Mimo úvodního slova Ivy Mladičové bude její součástí také koncert mexické multiinstrumentalistky a zpěvačky J. Zunz“, doplnil ředitel Téčka Jakub Sobotka.

Sochy budou v městském parku v Rožnově pod Radhoštěm k vidění do začátku října.

S využitím TZ Téčka zpracovala:

Mgr. Petra Graclíková, tisková mluvčí MěÚ Rožnov pod Radhoštěm