V rámci akce Fašanky na Vsetíně proběhne Zámecký masopust
V rámci akce Fašanky na Vsetíně proběhne Zámecký  masopust
Každý správný fašank končí pochováváním basy. foto: Muzeum regionu Valašsko

Vsetín - Třetí ročník Zámeckého masopustu se blíží. V letošním roce proběhne opět v rámci akce Fašanky na Vsetíně, které pořádá Dům kultury Vsetín, Město Vsetín, Muzeum regionu Valašsko, p. o. a Folklórní spolek Jasénka.
   Masopust nazývaný na Valašsku fašanky či končiny začíná na Vsetíně v sobotu 10. února, kdy od 10 hodin projde centrem města masopustní průvod v podání Folklórního souboru Jasénka. Fašanky na Vsetíně pokračují v neděli 11. února bohatým programem na vsetínském zámku, kde se mezi 14. a 17. hodinou odehraje Zámecký masopust. Kromě koblížků, pagáčů či medoviny, můžete ochutnat i zabíjačkové speciality z řeznictví a uzenářství Machač.
   Po masopustní obchůzce se tanečníci Jasénky za hudebního doprovodu CM Jasénka postarají o výuku lidových tanců na maškarním bále. Na vlastní oči uvidíte přípravu netradičních pečených koblížků, v muzejní dílně si vyrobíte originální masku nebo si můžete nechat pomalovat obličej profesionální malířkou.
   „Zájemci se mohou zapojit do soutěže o nejvykutálenější koblížek a nejlepší masku,“ uvádí koordinátorka akce Mgr. Milada Fohlerová. Účastníci pekařské soutěže a návštěvníci v maskách navíc zaplatí jen poloviční vstupné.
   Chybět nebude ani masopustní herna s neobvyklými aktivitami – hodem koblihou do tlamy medvěda nebo žonglování s jitrnicemi.
   Masopust zakončí pochovávání basy, symbolu masopustního veselí, v 16:30 hodin v Mramorovém sále zámku.
Bc. Jana Bajanová, Muzeum regionu Valašsko