V muzeu začaly Výstavy živých hub
V muzeu začaly Výstavy živých hub
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Vsetín, Lešná –Ukázky vzácných i běžných druhů hub, mykologické poradny, výstavy fotografií, přednášku a lektorské programy pro školy. To vše nabízí dvojice tradičních Výstav živých hub, které odstartovaly dnes (úterý 5. října) v pobočkách Muzea regionu Valašsko na zámcích Vsetín a Lešná u Valašského Meziříčí. Navštívit je můžete do neděle 10. října.
   Muzejní Výstavy živých hub se každoročně těší velkému zájmu veřejnosti. Kromě samotných ukázek čerstvě nasbíraných exemplářů lákají i na bohatý doprovodný program.
   Na vsetínském zámku Vsetín váš čeká fotovýstava Houby jara a začátku léta a dvojice mykologických poraden s Jiřím Novákem (6. a 8. října, od 15 do 17 hodin). V úterý 6. října od 17 hodin měla původně proběhnout přednáška Jiřího Polčáka Houby kolem nás. Z důvodu nemoci hlavního protagonisty jí ale museli organizátoři na poslední chvíli zrušit. Pro ty, kteří přijdou, bude připraven náhradní program v podobě přednášky cestovatele a fotografa Jana Husáka nazvaná Valašsko z lufta. Pro školní kolektivy je pak připraven lektorský program Není houba jako houba. Objednávat ho lze buďto telefonicky na čísle 571 411 690 nebo na e-mailu zamek.vsetin@muzeumvalassko.cz.
   Také na zámku Lešná u Valašského Meziříčí doplní ukázku živých hub výstava fotografií. Letošní téma zní Foto-houbo-humor, k vidění tedy budou nejen zajímavé, ale také vtipné snímky s mykologickou tématikou (do 31. října). Poradna pro houbaře proběhne v Lešné pouze jedna, konkrétně 7. října od 13 do 16 hodin. „Lektorské program pro školy můžete objednávat na tel. čísle 734 420 009,“ doplnil kurátor výstavy v Lešné Luděk Ondruch.
   Více informací najdete na našich stránkách www.muzeumvalassko.cz či Facebooku @muzeumregionuvalassko.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko