V Luhačovicích začala minulý čtvrtek výstava věnovaná slavnému architektovi Dušanu Jurkovičovi
V Luhačovicích začala minulý čtvrtek výstava věnovaná slavnému architektovi Dušanu Jurkovičovi
Dušan Jurkovič. foto: wikipedia.org

Zlínský kraj – Minulý čtvrtek začala v Muzeu luhačovického Zálesí nová výstava s názvem Dušan Samo Jurkovič Známý a neznámý. Výstava představuje nové poznatky o působení slavného architekta v období první republiky.

Výstava se skládá ze dvou částí. Jurkovičovu málo známou či donedávna neznámou architektonickou tvorbu představuje úvodní část, kterou připravili slovenští architekti Peter Žalman a Vladimír Hain. Autoři zde shrnuli zcela nové poznatky o Jurkovičově tvorbě v období první republiky, soustředěné na veřejné a technické stavby v duchu funkcionalismu. U těchto modernistických projektů dominují stavební materiály jako pálená cihla a kámen.

Druhá část výstavy připomíná Jurkovičovo dílo na Moravě před první světovou válkou, zejména v Luhačovicích, ve Vsetíně a na Pustevnách. Zaměřuje se na práce inspirované konstrukčními principy lidového stavitelství a lidovým ornamentem, jejichž stěžejním stavebním materiálem je dřevo. Pro expozici Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně – Muzea luhačovického Zálesí ji připravila Blanka Petráková.

Kateřina Nosková