V krajině Aleše Mynáře se ocitnou návštěvníci Galerie Stará radnice
V krajině Aleše Mynáře se ocitnou návštěvníci Galerie Stará radnice
foto: Plakát.

Vsetín - Od 3. května 2018 bude v prostorách Galerie Strá radnice na Horním městě k vidění výstava krajinných fotografií Aleše Mynáře s názvem „V krajině/ In the Landscape”.
   Aleš Mynář ve svých výtvarných krajinách zachycuje liduprázdné pustiny vzdálené lidské civilizaci. Kompozice obrazů je zúžena na základní prvky - vodu, vzduch, kameny, stromy. Výsledné fotografie působí až graficky. Autor fotografování přizpůsobuje výběr míst i dobu cesty a neváhá se někam vracet opakovaně.
   Aleš Mynář se samozřejmě nezabývá pouze fotografií krajiny, známé jsou jeho časté cesty do Arménie, kde vznikl soubor fotografií ze zemětřesením poničeného města Gyumri po dvaceti letech. I tady však pracoval metodou podobnou fotografováním krajiny. Velký formát, klasicky na film. Práce s velkým formátem přináší náročnou a pomalou fotografickou činnost. Postavit kameru, najít vhodný výřez, kompozici, měnící se okolní světlo, počkat na tu nejvhodnější situaci. To vše vyžaduje pečlivou práci, soustředění se pouze na záběr, než se stane možná zázrak nebo to fotograf tuší – vyjde nebo zajde slunce, na správné místo se přemístí ovce apod. Fotograf se dostává do stavu podobné meditaci, intenzivně vnímá své okolí, každý detail, ale současně je pevně uzavřen do sebe, koncentrován na svou tvorbu, na svůj záběr.
   Alešovy fotografie meditativní jsou, můžete si před ně sednout a postupně na obraze objevovat detaily, kterých jste si na první pohled možná nevšimli, tím jsou krásné.
„Aleš je bytostný fotograf tvrdošíjně jdoucí za svou představou a svým cílem.” “(Jaroslav Prokop, fotograf a pedagog)
   Vernisáž výstavy se uskuteční 3. května od 17.00 hodin. Hudebními hosty budou Saša Langošová a Roman Helc – November 2nd. Fotografie budou vystaveny do 30. května 2018. Otevřeno: úterý – neděle 14.00 – 17.00 hodin.
Mgr. Klára Blažková, PR Manager Dům kultury Vsetín s r. o.