Svatojánský víkend v Rožnově přináší tradiční akce i dvě velké novinky
Svatojánský víkend v Rožnově přináší tradiční akce i dvě velké novinky

Rožnov - Tradiční svatojánské akce v muzeu, vatry na Radhošti i mnoha valašských kopcích, ale také dvě žhavé rožnovské premiéry - Festival česko-slovenského filmu pod širým nebem a Koloběžka Cup na Pustevnách. Takový bude svatojánský víkend v Rožnově pod Radhoštěm.
   Víkend otevře v pátek večer program Valašského muzea v přírodě – Svatojánský večer, který začne ve 21 hodin v amfiteátru Na Stráni ve Valašské dědině a přinese oslavu letního slunovratu, noc plnou magie, milostných rituálů a ohňů. Do Valašského muzea v přírodě se určitě vyplatí nakouknout také v sobotu, kdy se tam koná Zvonečkový jarmark, tradiční setkání hrnčířů, keramiků a včelařů.
Na páteční Svatojánský večer v muzeu volně naváží o dva dny později Svatojánské ohně. Minimálně na třinácti místech na Valašsku se totiž v neděli 23. června rozhoří svatojánské ohně. První vatra vzplane dle tradice ve 21.15-21.30 na Radhošti. Následovat budou ohně na Santově, ve Lhotě, na Portáši, Kohútce, Hutisku, Búřově, Polomci na Kotlové a další. Na Radhošti je pak na 22.30 v Kapli sv. Cyrila a Metoděje připraven koncert.
   Dvě velké premiéry jsou připraveny na sobotu 22. června. Od 16 hodin začíná v městském parku u Hudebního altánu Festival česko-slovenského filmu pod širým nebem. „Těšit se můžete na přehlídku dětských folklórních souborů, vystoupení hudební skupiny, promítání filmu Tajemný hrad v Karpatech, fotokoutek, pozorování oblohy a spousty dalšího. Akce proběhne za každého počasí, vstup je zdarma a zveme určitě všechny na odpoledne a večer plný zábavy,“ uvedla Petra Kafková z pořádajícího Sdružení mikroregionu Rožnovsko.
   Další premiérou bude sobotní Lapos Koloběžka Cup na Pustevnách. Ten je určený pro všechny, kteří mají chuť projet se na koloběžce, zazávodit si o bezva ceny a užít si den plný zábavy. Přijďte si na Pustevny zajet časovku na koloběžce, ukázat co ve Vás je a hlavně pomoci dobré věci,“ zve na akci její hlavní organizátor Jan Mazoch, bývalý reprezentant ve skoku na lyžích. Koloběžka cup na Pustevnách nabídne tři kategorie pro všechny generace. Děti do 11 let pojedou 300 metrů, kategorie 11-15 let musí zvládnout 1 000 metrů a kategorie 16 let a starší pojede 2 000 metrů. Akce bude mít značný charitativní podtext. „Koloběžka Cup Pustevny symbolicky podpoří dva chlapce ze dvou měst na různých stranách Pusteven. Jedná se o dva chlapce s těžkým životním osudem - Jirku (ročník 1999) z Frenštátu pod Radhoštěm a Jakuba (2010) z Rožnova pod Radhoštěm, kteří se potýkají s těžkým postižením. Těmto dvěma chlapcům bude rozdělen celkový výtěžek projektu ze startovného,“ prozradil Jan Mazoch. Registrovat se dá i v sobotu na Pustevnách na místě, zapůjčení koloběžky bude také možné. Akce začíná v sobotu 22. června v 10 hodin.
   Kompletní kalendář akcí, ale také například webkamery z města i okolí, informace k parkování ve městě a další důležité informace o akcích a atraktivitách Rožnova, najdete vždy na turistickém webu města www.visitroznov.cz.
Marek Havran, MěÚ Rožnov