Současná tvorba mladých českých sklářů v galerii na zámku ve Zlíně
Současná tvorba mladých českých sklářů v galerii na zámku ve Zlíně
foto: Tereza Valnerová

Zlínský kraj – Deset českých designérů – absolventů ateliéru Sklo Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, představí svou tvorbu na společné výstavě LOOP ve výstavních sálech Hedvika Galerie Václava Chada. Zahájena bude slavnostní vernisáží ve čtvrtek 14. prosince v 17 hodin. Ke zhlédnutí pak bude až do 16. února 2024.

Ateliér Sklo na zlínské Univerzitě Tomáše Bati slaví 15 let své existence. K připomenutí tohoto výročí připravil výstavu LOOP, na které se představí jeho absolventky a absolventi Adéla Lakomá, Anna Minxová, David Valner, Eva Nováková, Gabriela Lhotáková, Kristína Manáková, Martin Švanda, Miroslava Ptáčková, Nikola Oravkin a Zdenka Fusková.

„LOOP, název výstavy, je odkazem na cyklení, opakování se a nového začínání, které je zároveň principem vzdělávání na vysoké škole. Ambicí výstavy je prezentace práce vybraných absolventů ateliéru. Ti navazují na své studium a v průběhu let se stali osobitými autory ve světě současného umění a designu. Pestrost a různorodost přístupů, která je přirozeností ateliéru, se v jejich práci rozvinula do nečekaných vizuálních zážitků,“ uvedla kurátorka výstavy Michaela Spružinová.

Expozice „LOOP“ je přístupná ve výstavních sálech Hedvika v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku od 15. prosince 2023 do 16. února 2024, a to od středy do pátku a v sudé neděle, vždy od 13 do 17 hodin. Vstupné na výstavu je ve výši 70 Kč, pro děti od 6 do 15 let, studenty a seniory 50 Kč, děti do 6 let a držitelé průkazů ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma. Školní skupiny platí vstupné 40 Kč, pedagogický doprovod je zdarma.

Výstavy jsou realizovány za podpory Státního fondu kultury ČR, Zlínského kraje a Statutárního města Zlína. Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz.

Kateřina Martykánová