Sonet přináší koncert „Ozvěny duší“
Sonet přináší koncert „Ozvěny duší“

Vsetín - Pěvecký sbor SONET zve všechny milovníky lidové hudby a folkloru na koncert, který pořádá v neděli 19. května v 16 hodin v evangelickém kostele Dolního sboru ve Vsetíně.
   Právě v lidové písni se nejvíc odráží stav lidské duše, projevy všech podob života, ať už je to radost, láska, smutek, štěstí. Tento název si protagonisté koncertu vybrali také proto, že v podání Sonetu uslyšíte některé z písní Hradišťanu uvedených na jejich desce „Ozvěny duše“. Písně Jiřího Pavlici byly upraveny pro sbor a cappella, ale i s muzikou. Sólové party zazpívá vynikající zpěvačka Klára Blažková, která vystoupí i samostatně s několika lidovými písněmi za doprovodu cimbálové muziky VSACAN s primášem Luďkem Dobrovolným. Tuto zpěvačku, která si od lidové písně a folkloru odskakuje k jazzu i dalším žánrům, nemusíme jistě představovat. Klára si na koncert přivede také svoji pěveckou skupinu BLAženky, která letos slaví 10 let od svého založení. V jejím podání bude možné poslechnout písně z Valašska, ale i Slovenska.? BLAženky čítají na čtrnáct zpěvaček a vystupují jak bez hudby, tak za doprovodu například cimbálové muziky Kosár Petra Valy.
   Dalším hostem koncertu bude Jiří Kašpar, který působí jako garant uměleckých studií na ZUŠ Kostka ve Vsetíně. Za doprovodu cimbálovky VSACAN zahraje na klarinet Rumunské tance Bély Bartóka. Muzikanti ze Vsacanu doprovodí také další účinkující, kterými jsou Terezka a Jirka Kašparovi. V jejich podání uslyšíte několik lidových písní.
   Dalším vynikajícím dětským účinkujícím bude Anička Vraspírová (žačka Jiřího Kašpara), která zahraje na zobcovou flétnu dvě věty ze Sonáty Arcangela Corelliho. Na cembalo ji doprovodí Josef Surovík. Anička je několikanásobnou vítězkou ve hře na tento nástroj v soutěži základních uměleckých škol.
   Jednotlivé části koncertu propojí básněmi a průvodním slovem Magda Goláňová. Diriguje Josef Surovík.
   Koncert je pořádán za podpory Města Vsetín, Glass Service a.s. a ÚČPS. Vstupné činí: dospělí 100 Kč, děti do 15 let 50 Kč.
Michal Horský, redaktor Vsetínských novin