Rožnovské parní léto přináší 4 jízdy, Matěje nahradí Velký Býček
Rožnovské parní léto přináší 4 jízdy, Matěje nahradí Velký Býček
Velký Býček foto: MěÚ Rožnov

Rožnov - Parní vlaky do Rožnova pojedou! I přes těžké časy, které na jaře způsobila téměř po celém světě pandemie koronaviru, se i v letošním roce mohou především děti těšit na parní vláčky do Rožnova pod Radhoštěm - „Rožnovské parní léto 2020“. Kvůli četnému rušení letních akcí došlo k některým změnám v termínech, ale standardní čtyři letní jízdy zůstávají a potěší všechny fanoušky historických projížděk parním vlakem. Novinkou letošního již čtvrtého ročníku série Rožnovské parní léto bude nová parní lokomotiva - Velký Býček s označením 423.041.
   Město Rožnov pod Radhoštěm ve spolupráci s Českými drahami připravilo také na letošní sezonu 2020 sérii jízd s názvem „Rožnovské parní léto“. Připraveny jsou celkem 4 sobotní jízdy v termínech 27. června, 18. července, 15. srpna a 12. září. I přesto, že drtivá většina letních akcí byla bohužel zrušena, se určitě je do Rožnova nač těšit. První dvě jízdy se konají v sobotu 27. června a v sobotu 18. července. „V těchto termínech se měly konat dvě velké akce – premiérové Dny města a Pekařská sobota v muzeu. I když byly obě zrušeny, jsme přesvědčeni, že Rožnov i tak má co nabídnout a rádi bychom všechny pozvali do Rožnova na pohodový den. Kromě jízdy parním vláčkem si můžete užít Valašské muzeum v přírodě se všemi třemi otevřenými areály včetně interiérů či Jurkovičovu rozhlednu,“ zve do Rožnova destinační manažer radnice Marek Havran. Další dvě letní jízdy jsou pak spojeny s velkými akcemi, které se v ten den v Rožnově konají. V sobotu 15. srpna je plánovaný Starodávný jarmark v muzeu. Poslední jízda se jede v sobotu 12. září, kdy se koná z června přeložený folklorní festival Ondrášova Valaška a také sportovní akce pro celou rodinu - Švihák rožnovský.
   Novinkou letošního čtvrtého ročníku série jízd historickými vláčky bude lokomotiva, která přebírá vládu po Matějovi 433.002, který byl z Valašského Meziříčí převezen do muzejní expozice Českých drah v Lužné u Rakovníka. „Jízdy Rožnovského parního léta 2020 odjezdí parní lokomotiva s označením 423.041 zvaná Velký Býček, která byla vyrobena v roce 1924 firmou Českomoravská-Kolben (ČMK) a nedávno prošla generálkou. Velkou výhodou je, že nově je Velký Býček doma ve Valašském Meziříčí (namísto Matěje), což se pro jízdy Rožnovského parního léta velmi hodí,“ říká Josef Vendolský z Českých drah, jenž má rožnovské parní jízdy na starost.
   Jízdní řád Rožnovského parního léta 2020 je oproti minulým sezonám nepatrně pozměněn. V každém ze čtyř termínů parní vlak z Valašského Meziříčí odjíždí v 9.25 a 13.10 hodin, zpět z Rožnova do Valašského Meziříčí pojede v 11.35 a v 15.27 hodin.
   Jízdenky včetně rezervace místa k sezení je možné zakoupit v předprodeji u všech pokladních přepážek Českých drah včetně Valašského Meziříčí a Rožnova p. R. Předprodej jízdenek bude ukončen vždy ve 20.00 hodin v den předcházející dni jízd. Zbylé jízdenky budou prodávány přímo ve vlacích do vyčerpání kapacity (tyto jízdenky nezakládají právo na místo k sezení).
Tip na výlet – parní vláčkem do Rožnova (27.6., 18.7., 15.8., 12.9.)
   Po ranní jízdě vláčkem z Valašského Meziříčí (odjezd 9.25 h.) do Rožnova si můžete projít všechny tři areály Valašského muzea v přírodě, kde fungují exteriéry i interiéry. Průchodem ve Valašské dědině můžete projít k Jurkovičově rozhledně a pak se můžete projít třeba v městském parku u Hudebního altánu a na nábřeží Bečvy nebo si dát zmrzlinu na Masarykově náměstí. Odpoledním posledním parním vláčkem (odjezd z Rožnova 15.27 h.) se zase vydáte domů..
Marek Havran, tiskový mluvčí MěÚ Rožnov p. R.