První den Valašského záření se ponese ve znamení legend české hudební scény
První den Valašského záření se ponese ve znamení legend české hudební scény
foto: DK Vsetín

Vsetín – 25. ročník Valašského záření startuje 8. září na dvou scénách. Na bohatý program se návštěvníci mohou těšit na pódiích na Svárově a na Dolním náměstí. Čeká je pestrá škála interpretů napříč různými žánry a také již tradiční jarmark, letní kino, atrakce pro děti nebo výstava.

První den Valašského záření začne vystoupením dětí ze vsetínských mateřských a základních škol v 9 hodin ráno na Dolním náměstí. Výstupy žáků doplní interaktivní hry a aktivity pod záštitou Alceda – střediska volného času Vsetín. V odpoledních hodinách pak scéna bude patřit studentům vsetínských základních uměleckých škol a členům klubu Rubikon. Po skončení tohoto bloku si na své přijdou rodiče s dětmi, neboť na 16 hodin je připravena veselá hravá pohádka s názvem Pohádky z pařezové chaloupky.

Od 17:30 už bude Dolní náměstí patřit kapelám různých stylů a žánrů. Jako první se předvede energická čtveřice The Dees Four v čele s charismatickou zpěvačkou Freyou. Kapela se řadí do rock popu, v repertoáru však má i ostřejší songy zasahující do crossoveru. Poté se rozproudí čistá rocková energie, kterou zprostředkují kapely Old Skart a Cyrkulara. Večerní program na Dolním náměstí zakončí letní kino. V pátek se mohou diváci těšit na českou rodinnou komedii Děti Nagana. Příběh party z 90. let, kterou nadchne vítězství českých hokejistů v Naganu, bude k vidění od 21:30 a v hlavních rolích spatříme Hynka Čermáka s Klárou Issovou.

Rovněž scéna na Svárově nabídne pestrý program. Po slavnostním zahájení, které se uskuteční v 17 hodin, se na pódiu rozezvučí úspěšná formace valašských muzikantů Noca v čele se zpěvačkou a skladatelkou Marií Davidovou. Poté se v doprovodu souborů Jasénka a Vsacan přeneseme k valašským kořenům a folkloru. Večerem následně budou znít skvělé texty a neotřelé melodie nestárnoucího ostravského bandu Buty. Frontman Radek Pastrňák spolu se svými kolegy zahrají od 21 hodin. Jako poslední interpret se představí multikulturní skupina Mr. Loco. Bulharsko-mexicko-columbijsko-české uskupení přinese energický mix stylů balkan, ska, reggae a rock.

Místostarosta Pavel Bartoň nalákal i na další interprety Valašského záření: „Letošní program bude opět žánrově pestrý – těšit se můžete také na sobotní den, kdy vystoupí The Backwards, úspěšný slovenský revival skupiny Beatles, Karel Kahovec s kapelou George and Beatovens či utajený interpret v rámci Tajného koncertu na Náměstí Svobody. V neděli si pak nenechejte ujít tanečně-swingovou show předního českého orchestru – Orchestru Karla Vlacha a Terezy Maškové.“

Hlavním tahounem festivalu ovšem zůstává česká hudební legenda skupina Čechomor, která rozjede své vystoupení v 19 hodin ve Velkém sále Domu kultury. „Čechomor koncertoval ve Vsetíně naposledy před čtyřmi lety. Koncert k výročí 30 let od Sametové revoluce byl velmi rychle beznadějně vyprodán, takže věříme, že i v letošním roce potěšíme návštěvníky tímto populárním uskupením,“ vzpomněla poslední vsetínské vystoupení Čechomoru produkční Domu kultury Eva Hennelová.

Vstupenky na koncert Čechomoru jsou k dostání v ceně od 590 Kč na www.dkvsetin.cz a na pokladně kina Vatra.

Jakub Hekl, Dům kultury Vsetín