Přípravy na Valašské záření vrcholí. Druhý den nabídne rozmanitou plejádu interpretů
Přípravy na Valašské záření vrcholí. Druhý den nabídne rozmanitou plejádu interpretů
foto: DK Vsetín

Vsetín – Finální přípravy na jubilejní 25. ročník Valašského záření vrcholí. Druhý den v sobotu 9. září bude protkán pestrým programem, který odstartuje v dopoledních hodinách. Divadlo, folklor, rock či letní kino – to vše lze zažít během druhého festivalového dne.

Druhý den Valašského záření zahájí sportovní a taneční vystoupení vsetínských spolků, které proběhne od 10 hodin na pódiu na Svárově. Bohatý program čeká na návštěvníky také na Dolním náměstí. Od 10:30 se společně naladíme na folklorní notu s dechovou kapelou Valaška z Valašských Klobouk, která hraje klasické lidovky a oblíbené světové evergreeny. Dolní náměstí ve 14:00 rozvíří svým hereckým umem žáci dramatického oboru ZUŠ Vsetín. Jejich inscenace Nonverb Tyjátr se bude týkat tématu Stop šikaně!

Odpolední blok na obou scénách Valašského záření bude opravdu pestrý. Na pódiu na Svárově se od 15:00 můžete těšit na vsetínského muzikanta, skladatele a zpěváka Darebu a jeho hosty. Od 16:15 pak na hudební seskupení MUZIGA, které má v repertoáru písně inspirované českým a moravským folklorem. V 17:30 se z tuzemska přesuneme k irské muzice s nádechem beskydských hor, neboť vystoupí Acoustic Irish v čele s Davidem Vysloužilem. Program na Dolním náměstí bude pokračovat dechovou muzikou. Od 15:30 nám k tanci a poslechu zahraje Polančanka. Valašské záření drží i tradici „tajného koncertu“. Diváci, kteří mají rádi překvapení, by měli v 16:30 zamířit na scénu na Náměstí Svobody. Tajný interpret bude odhalen až na samotném vystoupení.

Večerní program slibuje pořádnou rockovou jízdu. Od 17 hodin na Dolním náměstí vystoupí legenda českého big beatu George and Beatovens v čele s Karlem Kahovcem. V 18:30 se vrátíme do našeho regionu v doprovodu alternativní rockové vsetínské kapely Bulletproof Puppets a v tomto žánru budeme pokračovat také od 19:45, kdy vystoupí legenda české alternativy Už jsme doma. Pro diváky je připraveno také letní kino, které začíná ve 21:30. Na programu bude česká road movie komedie Jízda s písněmi kapely Buty v režii Jana Svěráka.

Ani scéna na Svárově nebude zet prázdnotou. V 19 hodin se zaposloucháme do fúze barokní a rockové hudby v podání kytarového mága Adama Malíka. Od něj se přesuneme do anglického Liverpoolu za „brouky“. Od 20:30 nás totiž svou přítomností potěší jeden z nejlepších revivalů skupiny The Beatles na světě The Backwards. Valašský tvrdý big beat

v podání kapely STRAM zakončí od 22:15 druhý den Valašského záření. Místostarosta Pavel Bartoň nalákal i na interpreta posledního festivalového dne: „V neděli si nenechejte ujít tanečně-swingovou show předního českého orchestru – Orchestru Karla Vlacha a Terezy Maškové.“

Hlavním tahounem festivalu ovšem zůstává česká hudební legenda skupina Čechomor, která rozjede své vystoupení v pátek 8. září v 19 hodin ve Velkém sále Domu kultury. „Čechomor koncertoval ve Vsetíně naposledy před čtyřmi lety. Koncert k výročí 30 let od Sametové revoluce byl velmi rychle beznadějně vyprodán, takže věříme, že i v letošním roce potěšíme návštěvníky tímto populárním uskupením,“ vzpomněla poslední vsetínské vystoupení Čechomoru produkční Domu kultury Eva Hennelová. Vstupenky na koncert Čechomoru jsou k dostání v ceně od 590 Kč na www.dkvsetin.cz a na pokladně Kina Vatra.

Jakub Hekl, DK Vsetín