Po těžké nemoci odešel do uměleckého nebe zlínský spisovatel Antonín Bajaja
Po těžké nemoci odešel do uměleckého nebe zlínský spisovatel Antonín Bajaja
foto: spisovatele.upol.cz

Zlínský kraj – Za román Zvlčení obdržel cenu Magnesia Litera. Za román Na krásné modré Dřevnici získal Státní cenu za literaturu. Řeč je o zlínském spisovateli, jehož jméno si můžeme spojit i s pohádkovou postavou - Antonín Bajaja. Po těžké nemoci zemřel v pátek 16. prosince.
„Po těžké nemoci včera zemřel skvělý spisovatel a můj kmotr Antonín Bajaja. Až do posledních dnů si udržel svůj typický humor a laskavost,“ napsal na sociálních sítích ředitel Státního okresního archivu ve Zlíně David Valůšek.

Bajaja, který napsal také řadu povídek, pohádek, esejů a fejetonů, se narodil 30. května 1942 v rodině lékaře. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně. V roce 1991 se stal redaktorem brněnské redakce Československého rozhlasu, od roku 1992 působil v deníku Prostor, později v časopise Týden a souběžně byl redaktorem Svobodné Evropy.

V letech 2011 až 2014 byl členem Rady České televize. Je spoluzakladatelem časopisu pro kulturu a společenské dění Zlínského kraje Zvuk a byl také u vzniku pěveckého spolku Wlastenci při Českém centru Mezinárodního PEN klubu.

Zdroj: wikipedie
Zuzana Gregůrková