Písničkářka Radůza zahraje ve Valašském Meziříčí
Písničkářka Radůza zahraje ve Valašském Meziříčí
Radůza. foto: Martin Homola.

Val. Meziříčí - Nespoutaná horská bystřina české hudební scény Radůza se vrací do Valašského Meziříčí. Ve velkém sále Kulturního zařízení zazpívá a s kapelou zahraje nejlepší písničky z dosud vydaných alb i zcela nové písně, které ještě nejsou zaznamenány na žádném nosiči. Koncert se uskuteční ve středu 30. května od 19.30 hodin.
   Umělecká dráha Radůzy připomíná některé „pohádkové“ životopisy. Na ulici ji v roce 1993 objevila Zuzana Navarová a již tři dny na to zpívala ve svatyni českých zpěváků, v pražské Lucerně. O pár týdnů později zde pak triumfovala jako předskokanka slavné americké písničkářky Susanne Vega, o šest let později měla stejnou čest při koncertě Mikea Oldfielda. Od té doby vydala několik velmi úspěšných sólových alb, která bez jakékoliv reklamy lámou rekordy v prodejnosti, získala několik zlatých Andělů a bodovala také v anketě Zlatý slavík. Díky své jedinečnosti a originálním písním, čerpajících především z české tradice, zaujala i publikum v zahraničí, například Polsku a ve Francii.
   Po kratší odmlce se loni na podzim vrátila na koncertní pódia a také vydala své první vánoční album, které pojmenovala Studna v poušti. To se setkalo s velkým zájmem posluchačů i hudebních recenzentů, kteří o něm psali jen v superlativech. Album bylo nominované na ceny Akademie populární hudby Anděl v kategorii Sólová interpretka. Prodejní úspěch vánočního alba se zpečetil platinovou deskou.
   Písně, které Radůza skládá, hraje a zpívá jsou dokumentem jejího života a svou hudbu vnímá jako psychoterapii, která lidem ulevuje. Sama plná bolesti je dnes uzavřenější i smutnější, ale na posluchače nepřenáší negativní pocity. Člověk podle ní bolest musí brát jako výzvu, jejíž naplnění má zlepšit jeho život. Nehodlá ztrácet čas s lidmi, které nepotřebuje vidět, s věcmi, které nepotřebuje vlastnit. “Když člověk pohlédne do tváře nějaké definitivy, přechodu do jiné dimenze bytí, přestane řešit to, co není důležité,“ tvrdí nejúspěšnější písničkářka české alternativní scény.
   Vstupenky na koncert Radůzy s kapelou jsou v předprodeji k dostání v Turistickém informačním centru ve Valašském Meziříčí a online na stránkách Kulturního zařízení www.kzvalmez.cz. V den koncertu budou vstupenky již za vyšší cenu.
Ondřej Smolka, PR Manager KZ VM p.o.