Páteční večer ve Vrátnici: Slut, Innoxia Corpora, Tilikum
Páteční večer ve Vrátnici: Slut, Innoxia Corpora, Tilikum

Rožnov – Pátek 15. prosince 2023 - 20:00 - Vrátnice

Slut, kteří letos výtečným albem Spirit Of Brotherhood po mnoha letech ohlásili senzační comeback vystoupí společně s domácími Innoxia Corpora a ostravskými Tilikum ve Vrátnici. SLUT v devadesátých letech patřili do české nezávislé klubové špičky, vystupovali třeba s výkvětem tehdejší světové scény na festivalu JAM’96 (spolu s Iggym Popem, Ministry, Jesus Lizard, Godflesh, Frankem Blackem, Shanem MacGowanem ad.), úspěšně absolvovali turné v USA (1998) a jejich alba Smell Me (PolyGram, 1996) a Luftganja (Indies, 1999) patří dodnes mezi ta nejdůležitější, která tehdy u nás spatřila světlo světa. Po roce 2000 se ale za SLUT jakoby zavřela voda, vynořili se pouze sporadicky, anebo vůbec… Skvělého skutečného návratu SLUT jsme svědky tedy po bezmála čtvrtstoletí. Ale pozor, SLUT vůbec neustrnuli ve své minulosti. Jejich aktuální produkce je současnější, než byste čekali. Zmíněné nové album Spirit Of Brotherhood (Kabinet Records, 2023) je toho nezvratným důkazem… a naživo pak neskutečný válec!

Obě klíčové postavy – otce zakladatele Hrádka (guit) a Jakuba Plachého (voc) – na šestici rovnocenně doplňují čtyři nově příchozí hrdinové, z nichž třeba Jana Svačinu neboli Sváču (dms) můžete znát z paralelních příběhů Please The Trees nebo Katastr. Všichni pak společně hrnou zcela nové kompozice a pro ingredience se nebojí sáhnout nejen třeba k Tool, Swans, Neurosis či Butthole Surfers, ale klidně taky k Pink Floyd, Ornettu Colemanovi, popř. k Dg-307, anebo si pokorně a s respektem vypůjčí z indiánských rituálních písní a klenou valivé, industriálně-psychedelické blues s tlakem dobře roztopené parní lokomotivy, aby ve finále byli přirovnatelní jen sami k sobě. Btw, „slut“ švédsky znamená právě finále. Tohle finále, ačkoliv jde vlastně jen o další začátek, je monumentální a impozantní! Nenechte si jej ujít!

Innoxia Corpora se kromě své bohaté (a v podstatě vyprodané) diskografie mohou pochlubit staronovou akvizicí v sestavě v osobě Nesyho, bubeníka, který s nimi v podstatě začínal, mezitím samozřejmě bicí neopustil a kromě výuky aktivně hrál například v ME2D a několika metalových kapelách. A k muzice Innoxia Corpora není třeba moc dodávat, drhnou už 29 let svoji specifickou směsici valaškého punku, hardcoru a tvrdého rocku.

Třetí kapelou jsou ostravští Tilikum, hluková jízda na bázi punku, metalu a rocku. Nebo taky jinými slovy sludgově temné a shoegazově trýznivé melodie, sveřepá posedlost gearem a pocta černobílému ocánskému něžnému obrovi, který se rozhodl vrátit úder.

Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 14. 11. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.

TKA