Nadžánrové hudební duo Dva zavítá na Vsetínské kulturní léto
Nadžánrové  hudební duo Dva zavítá na Vsetínské kulturní léto
foto: DK Vsetín

Vsetín – Pestré Vsetínské kulturní léto o prvním srpnovém čtvrtku přivítá nevšední uskupení DVA. Bára Ungerová a Jan Kratochvíl se v letošním roce vrací na česká i zahraniční pódia, mezi nimi také na vsetínské Dolní náměstí. Koncert se uskuteční ve čtvrtek 4. srpna od 19 hodin. Po koncertě bude od 21:30 následovat letní kino snímkem Mrtvý muž.

„DVA se po delší přestávce vrací na pódia. My jsme této ojedinělé příležitosti využili a pozvali je i k nám na Vsetín, kde již v minulosti dvakrát hráli,“ láká na koncert Zdeněk Holoubek, produkční Domu kultury a dramaturg Vsetínského kulturního léta. Vznik kapely DVA se datuje do roku 2006. První studiové album Fonók vyšlo v roce 2008 a zajistilo kapele pevné místo nejen na české hudební scéně. Za navazující album HU (2010) získali ocenění Anděl v kategorii alternativní hudba. Jejich poslední studiová deska nese název Nipomo (2014). V posledních letech se duo intenzivně věnuje hudbě a zvukovému zpracování počítačových her. S herním studiem Amanita Design spolupracovali na hře Botanicula (2012) a za hudbu k ní získali „herního oscara“ Excellence in Audio Award IGF v San Franciscu. S Amanita Design dále pracovali na hrách Chuchel (2018) a Happy Game (2021). DVA se podíleli také na hudbě ke hrám Attentat 1942 a Svoboda 1945: Liberation od herního studia Charles Games, které za oba tituly získalo řadu ocenění.

V roce 2022 se DVA chystají po dlouhých 8 letech vydat nové studiové album. Kam nás přenesou písničky tentokrát, naznačuje Barbora Ungerová: „Zatímco poslední album Nipomo by se dalo popsat jako kruh cestování kolem světa, symbolem pro novou desku bude čtverec stěn domova. V současnosti na něm pracujeme a kam až se dá z domu dojít, teprve uvidíme.“

Po koncertě se bude promítat film Mrtvý muž v režii Jima Jarmusche, v hlavní roli s Johnym Deppem. „Vstup na koncert i promítání je jako vždy volný. V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v Malém sále Domu kultury,“ dodal produkční Zdeněk Holoubek.

Koncerty i promítání Vsetínského kulturního léta se konají vždy ve čtvrtek v 19 hodin na pódiu na Dolním náměstí ve Vsetíně. V srpnu Dolní náměstí roztančí Rock & Rollers (11. srpna), týden nato se v Panské zahradě koná pozvánka na folklorní festival Liptálské slavnosti (18. srpna) a poslední srpnový čtvrtek bude patřit Lucii Redlové s kapelou Garde.

Mgr. Veronika Ježíková, DK Vsetín